Boże Narodzenie, Ciasta

Ach te migdały

Ostatnio to ulubione ciasto mojego Bejbusia. Tak pyszne w swojej prostocie. Bo w sumie to prawie samie migdały. Czyli coś dla fanatyków migdałów. Znajdziesz tu miazgę migdałową i płatki migdałów. Ale, żeby nie było już tak całkiem migdałowo to dodałam również powidła śliwkowe, co nadaję ciastu trochę innego wyrazu.

Jeśli jesteś wielbicielem prostych i mega szybkich ciast to jest to przepis właśnie dla Ciebie.

Ach te migdały

Ach te migdały


Składniki:

170g mąki migdałowej, lub zmielonych na miazgę migdałów

ekstrakt wanilii

160g brązowego cukru

4 jajka (małe)

skórka z cytryny i pomarańczy

powidła śliwkowe

płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Potrzebna będzie forma okrągła o średnicy około 22cm. Należy ją posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Piekarnik nagrzać na 150°C. 

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem i dodać skórkę z jednej cytryny i jednej pomarańczy. Wymieszać.

Dodać miazgę migdałową i znów wymieszać. Ciasto wylewamy na blaszkę i gdzieniegdzie nakładamy na ciasto po łyżce powideł śliwkowych. Na koniec posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy do zrumienienia około 30minut.

ENJOY THE FOOD

 

Ach te migdały

Ach te migdały

Ach te migdały

Ach te migdały

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More