Ciasta

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik to ciasto, które powstało z inspiracji ciastem Rafaello. Sezon na agrest właśnie się rozpoczął, więc czemu nie użyć agrestu jako dodatek do pysznego kremu.

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik


Torcik jagodowy


Zobacz także Rafaello według przepisu mojej mamy

Rafaello

Rafaello


 Składniki:

Składniki na biszkopt
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
Składniki na masę rafaello
1 masło
4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki ekstrakru z wanilii
Posypka na wierzch ciasta
pół szklanki wiórek kokosowych
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
Agrest

Sposób przygotowania:

 Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiać do miski. Do masy jajeczno- cukrowej dodawaj po łyżce wymieszanych składników suchych i delikatnie mieszaj, aż połączysz wszystkie składniki. Na koniec dodaj łyżkę octu i wymieszaj.
Wylej masę do okrągłej formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170stopni C. Piecz, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Wystudzony biszkopt podziel na dwa placki.
Masa
Zagotuj 2 szklanki mleka z 1 szklanką cukru, od czasu do czasu mieszając.
W misce wymieszaj kolejne 2 szklanki mleka z 1 szklanką mąki.
Do gotującego mleka z cukrem dodawaj powoli wymieszane mleko z mąką. Mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć, zupełnie jak budyń. Gdy odpowiednio zgęstnieje odstaw do schłodzenia.
W wysokim naczyniu zacznij miksować miękkie masło.Do masła zacznij dodawać po łyżce masę budyniową i ekstrakt z wanilii. Masa będzie gotowa, gdy masło dobrze zmiksuje się masą budyniową.
Do wystudzonej masy dodaj pokrojony na połówki agrest.
Posypka
W rondelku roztapiamy masło z cukrem i dodajemy wiórki. Mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Na wierzch ciasta również układamy agrest, może być w całości lub w połówkach.
Warstwy ciasta (zaczynamy od dołu)
1. Biszkopt
2. Masa budyniowa
3. Biszkopt
4. Masa budyniowa
5. Posypka wiorkowa
Schładzamy w lodówce.
ENJOY THE FOOD

 

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik

Zobacz śliwkę węgierkę na Facebooku 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More