Ciasta

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa

W zeszłym tygodniu była Truskawkowa Pavlova, a w ten weekend postanowiłam zrobić tort bezowy ale o smaku pinacolady, czyli kremu o smaku ananasowo- kokosowym.

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa


Porcje: 6

Składniki:

Beza:

6 białek

320g drobnego cukru brązowego

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki octu winnego (opcjonalnie sok z cytryny)

szczypta soli

Krem kokosowy:

400ml mleka kokosowego

4 łyżki cukru

400g serka philadelphia

Mus ananasowy:

1  świeży ananas

2 łyżki cukru brązowego

sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Bezy:

Piekarnik nagrzać na 180°C. Płaską blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Po czym dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części- mniejszą i większą. I tak wyłożyć na na blaszkę w formie okręgów.

Wstawić do piekarnika i piec przez 5minut  w 180°C. Potem zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz przez około 80minut. Gotowa beza powinna być zarumieniona, może również lekko popękać.

Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem kokosowy:

Mleko kokosowe wlewamy do rondla i dodajemy cukier. Zagotować. Co jakiś czas mieszać. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gęstego syropu.

Miksujemy serek philadelphia i dodajemy gorący syrop kokosowy. Krótko zmiksować, kilka sekund, aby się nie zwarzyło.

Odkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała.

Mus ananasowy:

Ananasa obieramy i kroimy na drobne kawałki. 1/3 kawałków odkładamy do dekoracji a resztę miksujemy  na mus i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wlewamy masę do rondelka i gotujemy, aż masa ładnie zgęstnieje.

Układanie bezy (od dołu):

1. beza większa

2. mus ananasowy

3. krem kokosowy

4. beza mniejsza

5. krem kokosowy

6. kawałki ananasa

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa

Ananasowo- Kokosowa Delicja bezowa

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More