Dania Główne, Przepisy

Bigos Mamy Ewy- mój ulubiony

Kiedy przyjeżdża do nas Mama Ewa to zawsze ją proszę o nagotowanie wielkiego gara tego pysznego bigosu. Oprócz tego lepimy ruskie pierogi i Mama gotuje również zupę gulaszową.

Fenomenem bigosu Ewy jest dobór odpowiednich przypraw, mięs, kiełbas i boczku prawdziwie wędzonego.

Ja jestem wielką fanką tego dania, ale dokładnie w tej wersji, nie innej.

Każdy z nas ma swój ulubiony bigos. Jedni wolą bardziej kwaśny, inni tylko ze słodkiej kapusty. Ja lubię lekko kwaśny, ale bardzo wyrazisty.

Bigos Mamy Ewy- mój ulubiony

Bigos Mamy Ewy- mój ulubiony

Porcji: wielki gar

Składniki:

1 mała biała kapusta

1 mała kapusta włoska

1 woreczek kapusty kiszonej

3 marchewki pokrojone w kostkę

1 pietruszka tarta

1 mały seler tarty

1 papryka czerwona

3 średnie cebule

1 spora garść grzybów suszonych + wywar

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka listków laurowych

przyprawa do kapusty

pół opakowania węgierskiej zupy gulaszowej

1,5 kg szynki wieprzowej

6 kiełbas myśliwskich

0,5 kg wędzonego boczku

1 słoiczek sosu pomidorowego dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Grzyby suszone zalej gorącą wodą, żeby zmiękły. Wywar z grzybów przyda się później do podlewania kapusty w trakcie gotowania.

Zacznij od pokrojenia w paseczki boczku i podsmażenia go w garze, w którym będziemy gotować bigos. Do boczku warto dodać ze 3 łyżki oleju. Dodaj jeszcze pokrojoną w piórka 1 cebulę. Jak boczek się podsmaży i trochę wytopi, a cebulka trochę zmięknie, dodajemy poszatkowaną kapustę białą i kapustę włoską.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, tartą pietruszkę i tarty korzeń selera. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone miękkie już grzybki.

Wywarem z grzybów zalewamy kapustę.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w większe kawałki szynkę. Dodajemy pokrojone w kostkę dwie pozostałe cebule i wszystko podsmażamy na dość dużym ogniu. Jak już się mięso podsmaży, to dodajemy zawartość  patelni  do gara z kapustą. Dokładnie mieszamy.

Na tej samej patelni podsmażamy krótko pokrojone kiełbasy myśliwskie. I to też wrzucamy do gara.

Kapustę kiszoną można troszkę pokroić, bo czasami jest za długa i wrzucamy ją do pozostałej kapusty. Bigos co jakiś czas mieszamy i podlewamy go również wodą z kiszonej kapusty.

Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Wsypujemy również przyprawę do bigosu i dań z kapusty.

Gotujemy bigos i co jakiś czas mieszamy. Gdy będzie już miękki i wszystkie smaki zaczną się łączyć możesz dodać sos pomidorowy. I Mama na koniec dodaje pół torebki węgierskiej zupy gulaszowej. To tak fajnie wzmacnia smak.

Bigos ma to do siebie, że musi się długo gotować na małym ogniu. Trzeba go pilnować i co jakiś czas mieszać, aby się nie przypalił.

Uważam, że bigos nabiera prawdziwego smaku dopiero po  odstaniu nocy w chłodnym miejscu i ponownym podgrzaniu.

Oczywiście bigos również doprawiamy solą i pieprzem wedle swojego smaku.

ENJOY MY BIGOS 🙂

Bigos Mamy Ewy- mój ulubiony

Bigos Mamy Ewy- mój ulubiony

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]