Ciastka

Brownie z karmelem i marshmallows

Hmmm…i znów dopadła mnie ochota…na…coś czekoladowego. Niestety, bo staram się bardzo ograniczać cukier. Ale w lodówce została mi niepełna puszka karmelu i postanowiłam zrobić brownie. Tym razem sekretnym składnikiem są marshmallowsy. Takie urozmaicenie dla mojej Antosi, która uwielbia wszystkie moje ciasta czekoladowe.

Poprzednie brownie znajdziesz tu.

Brownie Bomba Czekoladowa

Brownie Bomba Czekoladowa

Brownie z karmelem i marshmallows

Brownie z karmelem i marshmallows


Forma: kwadratowa 18 x 20cm

Składniki:

100g masła

100g czekolady do wypieków 70%

200g karmelu

1 łyżeczka soli

50g drobnego cukru do wypieków

30g stewii

2 jajka w pokojowej temperaturze

50g mąki

30g kakao

garść mini marshmallows

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180° C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj i poczekaj aż czekolada się rozpuści.

W małej misce wymieszaj sól z  połową karmelu.

W misie od miksera zmiksuj resztę karmelu, jajka, cukier i stewię. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i sporą szczypte soli.

Do mieszanki składników mokrych wmieszaj łyżką mąkę. Delikatnie wszystko wymieszaj i połowę masy wylej na blaszkę. Dodaj na masę słony karmel i posyp marshmallows i przykryj resztą masy.

Piecz około 30 minut. Nie przeciągaj za bardzo pieczenia, bo brownie ma być dość gliniaste, ciężkie, a nie puszyste.

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More