Obiad FIT

Bułeczki z warzywkami

I nadszedł dzień, kiedy w lodówce nie znalazłam grama mięsa, ale znalazłam mnóstwo warzyw. Podzieliłam je na dwa kolory, i postanowiłam je drobno pokroić i nadziać nimi bułeczki. Przepis na bułeczki jest bardzo prosty, a po upieczeniu mają taką lekko chrupiącą skórkę. Warzywka należy drobno pokroić i doprawić, po czym usmażyć na łyżce masła. Danie może pełnić funkcję samodzielnego obiadu (jeśli nie masz oczywiście zbyt wymagającego męża) lub mogą być dodatkiem do innego dania.

Bułeczki z warzywkami

Bułeczki z warzywkami

Ja do moich bułeczek dodałam farsz czerwony z 1 papryki czerwonej i cebuli, oraz farsz zielony z  1 cukini i cebuli.

Stopień trudności: średnie,  Porcja dla: 3-4 osób

10g suszonych drożdży                       wymieszać z

200ml  ciepłego mleka                         oraz                             

2 łyżkami cukru                                     i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

                                                                  Przesiewamy

500g mąki                                               i dodajemy do mąki 

230g pokrojonego w kostkę masła     oraz

1 łyżeczkę soli.                                         Rozcieramy masło z mąką, aż               powstanie kruszonka. Dodajemy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto.

                                                                   Formujemy kulę i wstawiamy na około 35minut do lodówki.

1 czerwoną paprykę i 1 małą cebulę   kroimy w drobną kostkę i smażymy na 

1 łyżce masła                                           i doprawiamy 

solą i pieprzem.

1 cukinię i 1 małą cebulkę                     kroimy na drobno i podobnie jak z farszem czerwonym smażymy na 

1 łyżce masła i                                        doprawiamy 

solą i pierzem.

                                                                   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki jak na pierogi.

                                                                   Nadziewamy przygotowanym farszem i zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i

                                                                   pieczemy około 25minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200° C.

Bułeczki z warzywami

Bułeczki z warzywami

 

[slideshow_deploy id=’924′]

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More