Dania Główne, Orientalnie

Butter Chicken z chlebkiem Naan

Butter Chicken z chlebkiem Naan

Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken


Butter Chicken z chlebkiem Naan to kolejny przepis z kategorii Borsucze Przysmaki. Jak zwykle danie smakuje obłędnie i jest niesamowicie aromatyczne. Wymaga użycia specjalnych przypraw i jest dość pracochłonne. Ale efekt jest warty każdego nakładu pracy.

Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken z chlebkiem Naan

Butter Chicken z chlebkiem Naan


 Składniki:

Butter Chicken sos:

1 łyżka oleju z orzechów ziemnych

1 szalotka (pokrojona w kostkę)

1 mała cebula (pokrojona w kostkę)

2 łyżki masła

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki przyprawy garam masala

1 łyżeczka sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mielonego kminku

1 liść laurowy

1/4 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżka tartego świeżego czosnku

2 łyżka tartego świeżego imbiru

pół szklanki wody

1 szklanka pasty pomidorowej

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

szczypta soli szczypta

czarnego pieprzu

1 łyżka brązowego cukru

Składniki do przyprawienia kurczaka:

1 łyżka oleju z orzechów ziemnych

500g filetów z kurczaka

1 łyżeczka garam masala

1 szczypta pieprzu cayenne

duża szczypta soli

Chlebki Naan

1 łyżeczka suszonych drożdży

2 łyżeczki  cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka soli morskiej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy extra virgin

Pół szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

 Sos: Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną szalotkę i cebulę. Smaż do momentu, aż zmiękną. Dodaj masło, sok z cytryny, tarty imbir, tarty czosnek, 1 łyżeczkę garam masala, chilli, kminek i liść laurowy. Gotuj i mieszaj przez 1 minutę. Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez następne 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.Dodaj jogurt. Zredukuj ogień do minimum i podgrzewaj jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i odstaw.

Przyrządzenie kurczaka: Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Usmaż kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Zmniejsz ogień i posyp mięso 1 łyżeczką garam masala i pieprzem cayenne. Dodaj  do kurczaka parę łyżek przygotowanego wcześniej sosu i podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Przełóż usmażonego tak kurczaka do reszty sosu.

Chlebki Naan: Do małej miski nalej ciepłej wody, dodaj drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Zamieszaj i odstaw na jakieś 10 minut. Do dużej miski nasyp mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Gdy drożdże już urosną, dodaj jogurt, oliwę i wymieszaj. Do miski ze składnikami suchymi, dodaj mokrą miksturę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na jakąś godzinkę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podsyp lekko mąką i podziel na kilka części. Od Ciebie zależy, jak duże będą chlebki. Każdą część rozwałkuj i usmaż na gorącej posypanej solą patelni. Nie naoliwiaj patelni, tylko podsyp solą. Smaż do momentu, aż pojawią się przypieczone miejsca. ENJOY THE FOOD

Tajskie nudle z kurczakiem


Kurczak z rozmarynem

Kurczak z rozmarynem

Kurczak z rozmarynem


Kurczak katsu

Kurczak Katsu

Kurczak Katsu


 Zobacz również przepis na pyszne żółte curry

Tajskie żółte curry z kurczakiem

Tajskie żółte curry z kurczakiem

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More