Dania Główne, Domowy Zdrowy Fast Food, Orientalnie

Chaczapuri

Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia chlebka chaczapuri. Większość przepisów na gruziński chlebek chaczapuri jakoś do mnie nie przemawiała, więc zainspirowana czytaniem zaczęłam sama kombinować. Najtrudniej było wybrać sery. Bo sery odgrywają tu kluczową rolę. Nie oszczędzaj na jakości sera, bo odbije się on na smaku chlebka. Ja użyłam mozzarelli bufalo, halloumi, serka feta oraz białego serka moczonego w zalewie solnej.

Chaczapuri

Chaczapuri


Z podanego przepisu wyjdzie dość spora ilość ciasta, więc warto składniki podzielić, jeśli chcesz zrobić mniejszą porcje chaczapuri.

Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo ? twaróg, puri ? chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne.

Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.

Chaczapuri

Chaczapuri


               SKŁADNIKI:

               PRODUKTY POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 1 kg mąki

  • paczuszka drożdzy suszonych

  • około 1 litra wody lub mleka

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka cukru

    PRODUKTY POTRZEBNE NA FARSZ SEROWY

  • 500 g mozzarelli bufala

  • 500g serka twarogowego w zalewie solnej

  • 250 g fety

  • 1 jajko

  • 200g sera halloumi

  • szczypiorek i masło (do posmarowania chlebka po upieczeniu)

     

    SPOSóB PRZYGOTOWANIA:

     Do dużej miski dodaj wszystkie składniki, ale pamiętaj o podgrzaniu mleka lub wody(ma być ciepłe) i wyrób ciasto.  Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeżeli będzie za twarde dolej trochę wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
    Sery pokruszyć i wymieszać z jajkiem.

    Chaczapuri

    Chaczapuri


    Nastaw piekarnik na 250°C i posmaruj blaszkę cienką warstwą oliwy.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i mieszankę serów podziel również na 4 części. Rozwałkować części ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser i zawiń ciasto jak sakiewkę i dobrze zlep. Utworzone sakwy lub duże kule z ciasta z serem wewnątrz rozwałkuj na placki. Piecz, aż placki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu warto placki posmarować masłem i posypać świeżym szczypiorkiem .

    ENJOY THE FOOD

    Chaczapuri

    Chaczapuri


     Dorze też smakują chlebki NAAN z kuchni indyjskiej

    Chlebki Naan Z Cebulką

    Chlebki Naan Z Cebulką


    Kuchnia gruzińska 2014

    Chaczapuri

    Chaczapuri

     

     

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More