bułki, Ciasta

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

To jest już któryś z kolei przepis, który przetestowałam na ciasto drożdżowe. Tak naprawdę większość przepisów jest prawie taka sama, i różnią się one praktycznie tylko niuansami.

Ten przepis jest sprawdzony, zawsze się udaje, a drożdżówka jest pięknie wyrośnięta, pachnąca wanilią i ma przepyszną kruszonkę.

Poniżej podam przepis na kruszonkę migdałową oraz na klasyczną na mące pszennej. A możesz również wymieszać trochę migdałów oraz mąki.

Moim ostatnim drożdżowym wypiekiem były drożdżówki spiralki, również bardzo polecam, bo możesz formować przeróżne kształty, a i są fajnym pomysłem jako pieczywo do kanapek.

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Użyta forma: okrągła o średnicy 23 cm

Składniki:

ciasto:

3 łyżeczki drożdży suszonych (lub 40 g drożdży świeżych)

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1 szklanka mleka

500 g mąki pszennej

80 g masła

1 łyżka ekstraktu z wanilii 

Dodatkowo:

mąka do podsypywania

owoce, u mnie są to jagody oraz jeżyny, ale możesz użyć malin, truskawek, śliwek, porzeczek

Migdałowa kruszonka:

60 g mielonych migdałów/ mąki pszennej

30 g cukru

30 g miękkiego masła/oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami suchymi (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn, czyli w miseczce mieszamy pokruszone drożdże świeże, 1 łyżkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżka mąki, i odstawiamy na kilka minut, aby rozczyn ruszył).
  2. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Jajka ucieramy z cukrem na gładki i jasny krem. 
  4. Dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami (lub gotowy rozczyn), ciepłe mleko, wanilię  i delikatnie mieszamy łyżką/ łopatką lub mikserem ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego na najmniejszych obrotach.
  5. Wlewamy wystudzone masło i dalej wyrabiamy, aż całkowicie się wchłonie.
  6. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, mniej więcej na 1h.
  7. KRUSZONKA- Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy, aż powstanie kruszonka (1 minuta)
  8. Przygotowujemy okrągła blaszkę spryskaną olejem lub wysmarowaną masłem.
  9. Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią i podsypując delikatnie mąką przekładamy je na przygotowaną blaszkę. 
  10. Układamy owoce i dekorujemy kruszonką.
  11. Ponownie odstawimy w ciepłe miejsce na jakieś 25 minut.
  12. Nastawiamy piekarnik na 170 C i pieczemy na złoty kolor, około 50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  13. Studzimy drożdżówkę w uchylonym  piekarniku.
  14. Jeśli chcemy, aby nasza drożdżówka zachowała świeżość, po ostygnięciu należy ją przechowywać w szczelnym woreczku.

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

 

Przed włożeniem do piekarnika. Po drugim wyrośnięciu.

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More