Ciasta

Ciasto kruche, rabarbar, maliny i beza- HIT

60min

Niesamowite połączenie smaków. Tak kruche, że aż ciężko ukroić. Bez wątpienia rozpływa się w ustach. Faworyt mój, mojej rodziny, i wszystkich znajomych, którzy próbowali.

Oczywiście jak większość moich przepisów, możesz ten przepis również lekko zmodyfikować, spersonalizować. 

Jako tłuszcz użyty na spód polecam użyć 100g masła i 100g oleju kokosowego. Ale jeśli nie masz oleju, to oczywiście może być samo masło.

Możesz użyć wyłącznie rabarbaru, lub rabarbaru z truskawką, jabłkiem, czy tak jak u mnie z maliną.

Ciasto kruche, rabarbar, maliny i beza- HIT

Porcji: blaszka duża, u mnie u wymiarach: 20 cm x 30 cm, możesz użyć dwóch mniejszych

Składniki:

Kruchy spód:

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

100 g zimnego masła

100 g oleju kokosowego/masła

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka (białka zachowaj na bezę)

szczypta soli

Warstwa owocowa:

500 g rabarbaru (około 7 lasek)

garść malin

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

4 białka

szczypta soli

200 g cukru (najlepiej drobnego, wówczas szybciej rozpuści się podczas ubijania)

1 łyżka ekstraktu z wanillii (opcjonalnie)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Nastaw piekarnik na 170C. I przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Kruchy Spód:

  1. Do misy od miksera dodajemy mąki, masło, pokrojone w kostkę, olej kokosowy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy, aż ciasto zacznie przypominać mniej więcej bułkę tartą. Zacznie się zbrylać. Dodajemy żółtka i dalej ucieramy około 1 minuty. Ręką zagniatamy ciasto w kulę i staramy się rozwałkować na kształt naszej blaszki. Może być ciężko z rozwałkowaniem, więc się nie martw, bo to normalne. Wtedy przełóż ciasto na blaszkę i palcami zacznij je rozcierać, rozciągać. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz około 20 minut, lub do zarumienienia.

Warstwa Owocowa:

  1. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do niego maliny. Posyp maką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj, aby owoce były obtoczone mąką.

Beza:

  1. Białka ze szczypta soli ubij na sztywna piane i dopiero wtedy zacznij dodawać cukier I ubijaj na wysokich obrotach. Cukier dodawaj łyżka po łyżce. 
  2. Cukier musi się rozpuścić i ustabilizować bezę. Aby sprawdzić czy jest już rozpuszczony, należy rozetrzeć trochę piany między palcami. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt z wanilli i na końcu już przy niskich obrotach dodaj mąkę ziemniaczaną.
  3. Na podpieczony spód wykładamy owoce i rozsmarowujemy pianę.
  4. Pieczemy ponownie 20-25 minut. Potym czasie należy włączyć termoobieg (jeśli mamy) i zmniejszyć temperaturę do 60C i suszyć jeszcze około 20 minut.
  5. Jeśli nie mamy termoobiegu, to po prostu zmniejszamy temperaturę i zostawiamy ciasto w piekarniku na jeszcze kilka minut. 

Ciasto kruche, rabarbar, maliny i beza- HIT

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More