Wielkanoc

Ciasto marchewkowe zajączka

Przepis pochodzi z magazynu „GoodFood” Edycja Polska. Osobiście bardzo lubię ciasta marchewkowe, więc ten przepis od razu mnie zainteresował. Postanowiłam wypróbować. Jeśli chodzi o efekt, to ciasto okazało się pyszne. Idealnie słodkie, idealnie wilgotne, pełne niespodzianek. Bo na wierzchu są paski marchewek oblane pysznym pomarańczowym syropem.

Ciasto marchewkowe zajączka

Ciasto marchewkowe zajączka


Porcji: 10-12 kawałków, blaszka o śr 23cm

Składniki:

Syrop:

250g młodych marchewek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół

sok z jednej pomarańczy

25g masła

4 łyżki cukru trzcinowego z dodatkiem melasy

CIASTO:

200g cukru trzcinowego z dodatkiem melasy

150ml oleju z pestek winogron (użyłam oleju kokosowego)

3 duże jajka

2 łyżki ekstraktu z wanilli

100g pełnotłustego naturalnego jogurtu

skórka otarta z trzech pomarańczy

sok z dwóch pomarańczy

300g mąki samorosnącej (jeśli takiej nie posiadasz to: 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na każde 150g zwykłej mąki)

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

250g marchwi tartej na tarce o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

Zacznij od skarmelizowania marchewek. Włóż je do garnka, tak aby zmieściły się na długość. Dodaj sok z jednej pomarańczy, masło, cukier i tyle wody, żeby przykryła marchewki i wystawała 1cm ponad ich poziom. Doprowadź do wrzenia i gotuj, póki woda prawie całkowicie nie odparuje, a marchewki nie zostaną w kleistym syropie- pod koniec gotowania zmniejsz ogień, żeby syrop nie zgęstniał za bardzo, a marchewki nie przywarły do dna garnka.

Nagrzej piekarnik na 160?C (140?C z termoobiegiem).

Natłuść blaszkę o śr. 23cm. Marchewki wyjmij z syropu i ułóż je na dnie blaszki. Syrop zostaw.

Trzepaczką wymieszaj 200g cukru, olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę z dwóch pomarańczy.

Wymieszaj mąkę, przyprawy i startą marchew w dużej misce.

Dodaj rzadkie składniki i dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką ciasto na marchewki w blaszce bardzo delikatnie, aby nie zmieniły swojej pozycji.

Piecz około 45- 50 min, lub do tzw. wyciągniętego suchego patyczka.

Studź w blaszce 20min.

W międzyczasie do odstawionego na bok syropu dodaj sok z pomarańczy i trzy łyżki brązowego cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż się trochę zredukuje, po czym dodaj jeszcze pozostałą skórkę pomarańczową.

Odwracając blaszkę do góry nogami wyjmij ciasto na talerz. Łyżką nałóż na wierzch syrop. Najlepiej smakuje lekko ciepłe, lub w temperaturze pokojowej  w towarzystwie jogurtu lub kwaśnej śmietany.

 

Ciasto marchewkowe zajączka

Ciasto marchewkowe zajączka

Ciasto marchewkowe zajączka

Ciasto marchewkowe zajączka

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More