Boże Narodzenie, Przepisy

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

Kolejny bardzo fajny przepis na świąteczne ciasto bożonarodzeniowe. Oprócz makowca, sernika warto się właśnie zastanowić nad przygotowaniem takiego własnie piętrowego ciasta.

Mamy tu 3 warstwy ciasta miodowego, masę budyniową, posypkę orzechową oraz pyszny sos karmelowy.

Zatem przechodzimy do przepisu.

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

Forma: 20 x 20 cm

Ciasto miodowe: 3 warstwy

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru/ użyłam lekko brązowego drobno mielonego

W rondelku roztapiam masło, dodaję cukier, mieszam. Odstawiam.

W misce mieszam mąkę i sodę. Do mąki dodaję ostudzone masło oraz jajka. Zagniatam ciasto i dzielę na 3 równe części.

Piekarnik nastawiam na 180°C.

Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i piekę każdą część z osobna  po około 10 minut.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 małe opakowania budyniu śmietankowego/ waniliowego bez cukru
  • 220 g miękkiego masła

Budynie gotuję według przepisu na opakowaniu, ale dodaję tylko 2 szklanki mleka oraz cukier. Mieszam dokładnie. Budyń powinien dokładnie wystygnąć.

Masło ucieramy na gładki krem, w między czasie dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.

Tak przygotowaną masą przekładamy nasze upieczone ciasta miodowe.

Posypka orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję orzechy włoskie lekko potłuczone, cukier oraz miód.

Wierzch ciasta polewamy przygotowanymi orzechami.

Sos karmelowy:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka wody
  • 40 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki

W rondlu umieszczam cukier oraz wodę. Mieszam. Włączam palnik na średnio- wysoka moc. Czekam aż cukier się rozpuści. Należy uważać, aby nie przypalić cukru, bo karmel będzie gorzki. Jeśli macie termometr cukierniczy, to temperatura ma wynosić dokładnie 170°C. 

Ściągamy rondel z palnika i dodajemy masło oraz śmietanę, mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Tak przygotowanym karmelem polewam orzechy. 

Ciasto przenoszę do spiżarni, aby wszystkie smaki się przegryzły, a płaty miodowe zmiękły. 

Ciasto najlepiej smakuje minimum 24h po przygotowaniu.

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

Ciasto miodowo- budyniowe z orzechami i karmelem

 

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]