Ciasta

Ciasto pietruszkowo- kokosowe

Kolejne ciasto z dodatkiem warzyw. Wcześniej było buraczkowe, szpinakowe muffiny, zresztą moje ulubione no i teraz przyszła kolej na pietruszkę. Połączenie kokosa i pietruszki jest naprawdę bardzo ciekawe.

Samo ciasto jest dość wilgotne a prażone płatki kokosa nadają ciastu chrupkości.

Ciasto pietruszkowo- kokosowe

Ciasto pietruszkowo- kokosowe


Porcji: 12sztuk

Składniki:

3 jajka

180ml oleju

100g cukru brązowego

75g miodu płynnego

280g mąki pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

200g tartej pietruszki

80g wiórków kokosowych

garść płatków kokosa

Krem:

300g serka philadelphia

2 łyżki miodu

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 180°C.

Jajka, olej, cukier i miód utrzyj mikserem na gładką masę.

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną- wszystko dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i startą pietruszkę i znów wymieszaj.

Wylej na blaszkę i piecz około 50minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli nie, to piecz jeszcze 10 minut.

Płatki kokosa wysyp na blaszkę i upraż w piekarniku, aż lekko zbrązowieją.

Aby zrobić krem, należy ubić serek, dodając miód i cukier puder. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, aby się masa schłodziła.

Wystudzone ciasto udekoruj kremem i posyp płatkami kokosowymi.

Ciasto pietruszkowo- kokosowe

Ciasto pietruszkowo- kokosowe

Ciasto pietruszkowo- kokosowe

Ciasto pietruszkowo- kokosowe

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More