Ciastka

Czekoladowe Bezy Giganty

I tak to się właśnie zaczęło z tymi moimi bezami. Piekę je naprawdę często, choć sama prawie wcale ich nie jem. Ale mój brat, który ostatnio nas odwiedził potrafił zjeść za jednym podejściem 4 zwykłe białe bezy wielkości zaciśniętej pięści!!! I skończyło się na tym, że piekłam dla niego bezy co drugi dzień. Bezy, które są przedstawione na zdjęciu są z dodatkiem gorzkiej czekolady, i zostały zrobione specjalnie dla mojej siostry.

Czekoladowe Bezy Giganty

Czekoladowe Bezy Giganty


Porcji: około 8-10 bez wielkości zaciśniętej pięści

Składniki:

5 dużych białek w temperaturze pokojowej

szczypta soli

230g drobnego cukru

100g gorzkiej dobrej jakości czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej (wystudzonej)

Na wysokich obrotach miksera ubij na bardzo sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie, łyżka po łyżce dodawaj cukier, wciąż ubijając pianę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić podczas obijania.

Do ubitej piany bardzo powoli dodaj ostudzoną czekoladę i delikatnie wmieszaj ją do piany, tak, aby powstały ładne pasma.

Bezy nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, około 6 sztuk na blaszkę. Należy zachować spore odstępy, bo jeszcze urosną podczas suszenia.

Piekarnik nastawiamy na 120°C, i suszymy około 70minut. Bezy są gotowe, gdy bez problemu odrywają się od papieru.

Czekoladowe Bezy Giganty

Czekoladowe Bezy Giganty

Czekoladowe Bezy Giganty

Czekoladowe Bezy Giganty

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More