Dania Główne

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego

Jako wielka miłośniczka jedzenia, wszelkich pokarmów i wszystkiego co z gotowaniem związane dość często oglądam programy kulinarne. W pierwszej edycji Hells Kitchen Polska, chef Amaro zlecił uczestnikom zrobienie dekonstrukcji klasycznych potraw kuchni polskiej. Jedna z uczestniczek przygotowała właśnie dekonstrukcję Pieroga Ruskiego. I tym własnie daniem oczarowała Wojciecha Modesta Amaro. Jej wersja nie zawierała tylko galaretki z cebuli.

Według mnie tajemnica smacznych pierogów ruskich tkwi w jakości sera białego oraz w proporcjach sera do ziemniaków.

Do pierogów ruskich zawsze przygotowuję też sos parmezanowy, który świetnie się z nimi komponuje. A dzisiaj chciałam przedstawić Wam moją wersję Dekonstrukcji Pieroga Ruskiego. Wyszło wyśmienicie. Szczerze polecam 🙂

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego


Składniki:

Ciasto:

ok. 1 kg mąki

2 jajka

1/3 kostki masła w pokojowej temperaturze

ciepła woda

spora szczypta soli

Farsz:

1kg ziemniaków

700g sera twarogowego tłustego

1 spora cebula

sól i pieprz

Galaretka z cebuli:

2 cebule

woda

żelatyna

Sos Parmezanowy:

1 cebula

1 op śmietany 18%

150g świeżo tartego parmezanu

Sposób Wykonania:

Farsz:

Gotujemy obrane ziemniaki do miękkości i ugniatamy bardzo dokładnie. Dodajemy twaróg i  usmażoną drobno pokrojoną cebulkę (usmażyć na brązowy kolor). Doprawiamy solą i pieprzem wedle swojego smaku. Wszystko razem miksujemy blenderem.

Ciasto:

Zagniatamy ciasto z mąki, masła, jaj i ciepłej wody. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto ma być elastyczne, łatwo się rozwałkowywać.

Z rozwałkowanych placków wycinamy szklanką krążki, które gotujemy w osolonej wodzie (do wody warto dodać trochę oleju to ciasto się nie będzie sklejało).

Galaretka z cebuli:

Pokrojoną w kosteczkę cebule, smażymy na tłuszczu na brązowy kolor, dodajemy trochę gorącej  wody, solimy, pieprzymy.  Miksujemy blenderem na gładką masę (mi nie wyszło, bo blender się zepsuł 🙁 ) Dodajemy jakieś 3 łyżki żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy w lodówce. Najlepiej masę wylać na jakąś blaszkę, żeby warstwa galaretki była dość cienka. Gdy galaretka zastygnie wycinamy krążki.

Sos parmezanowy:

Smażymy na maśle  pokrojoną w kostkę cebule do miękkości. Dodajemy opakowanie śmietany i mieszamy, po czym dodajemy tarty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Naszego pieroga składamy jak pokazane na zdjęciu, lub wedle swojego uznania.

ENJOY THE FOOD

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego

[slideshow_deploy id=’924′]

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More