Ciasta

Delicja szampańska pomarańczowa

Wszyscy chyba znamy ciasteczka pod nazwą: delicje szampańskie. Ja postanowiłam zrobić je w formie ciasta, albo bardziej tu chyba pasuje- dość okazałego ciasta- tortu.

Na delicje składają się trzy warstwy: warstwa biszkoptowa, warstwa z galaretką i pomarańczą oraz warstwa musu czekoladowego.

Zapraszam do spróbowania 🙂

Delicja szampańska pomarańczowa

Delicja szampańska pomarańczowa


Forma okrągła do pieczenia 20cm

Składniki:

1.Biszkopt

4 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu

2. Galaretka pomarańczowa

2 galaretki pomarańczowe + 1 duża słodka pomarańcza

3. Mus czekoladowy

100g czekolady gorzkiej do pieczenia min. 70%

100g czekolady mlecznej

30g masła (temperatura pokojowa)

3 białka

3 żółtka

50g cukru drobno mielonego

100ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiać do miski. Do masy jajeczno- cukrowej dodawaj po łyżce wymieszanych składników suchych i delikatnie mieszaj, aż połączysz wszystkie składniki. Na koniec dodaj łyżkę octu i wymieszaj.
Wylej masę do okrągłej formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170stopni C. Piecz, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.

Galaretka:

Na dwie galaretki musisz użyć około 750ml wody i rozpuścić je tak jak podaje instrukcja na opakowaniu. Schłodź i pozostaw do lekkiego stężenia.

Pomarańcze obrać bardzo dokładnie i usunąć błonki, następnie podzielić na małe kawałki.

Tężejącą galaretką zalej biszkopt. Powtykaj w galaretkę kawałki pomarańczy i włóż całość do lodówki. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Mus czekoladowy:

Czekoladę i masło  rozpuść w kąpieli wodnej. Masa powinna być gładka. Odstaw do ostygnięcia.

Ubij na sztywno białka i dopiero, gdy będą naprawdę sztywne, zacznij dodawać cukier, ale łyżka po łyżce. Ciągle ubijaj. Tak powstanie sztywna i błyszcząca piana.

Do ostygniętej masy czekoladowej dodawaj po jednym żółtku i za każdym razem dobrze wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie dodaj połowę ubitej piany i bardzo delikatnie wymieszaj .

Teraz ubij kremówkę, również na sztywno i dodaj ją do masy czekoladowej. Ponownie delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę w masę czekoladową. Na koniec dodaj resztę piany i delikatnie wszystko wymieszaj.

Tak przygotowany mus wyłóż na stężałą galaretkę i schładzaj całość najlepiej całą noc.

Delicja szampańska pomarańczowa

Delicja szampańska pomarańczowa

Delicja szampańska pomarańczowa

Delicja szampańska pomarańczowa

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More