Domowy Zdrowy Fast Food

Domowe Hamburgery

Domowe Hamburgery

Domowe Hamburgery udały się dopiero za którymś razem. Ciągle dążyłam do określonego smaku i ciągle się nie udawało. Ale po zakupie sosu Worcestershire. Jest to  sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę „Lea & Perrins” w angielskim mieście Worcester. Produkcja sosu na skalę przemysłową ruszyła w 1837 roku. Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny. Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu „Krwawa mary”.

Bułki upiekłam sama i posypałam je czarnym oraz jasnym sezamem. Przepis na domowe bułeczki naprawdę jest prosty a smak takiego hamburgera jest niesamowity.

Domowe hamburgery to super opcja na obiad, gdyż wszelkie dodatki dobieramy sobie sami i hamburger smakuje dokładnie tak jak lubimy i oczekujemy.

Bułeczki sezamowe

Bułeczki sezamowe

hamburgery

hamburgery

 

Polecam także: Meksykańskie tortille

Meksykańskie Tortille

Meksykańskie Tortille

Domowy Hamburger

Domowy Hamburger


 Składniki:

Składniki na hamburgery:

400 g antrykotu wołowego zmielonego

do smaku sól morska

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka musztardy Dijon

1 spora szalotka

pieprz

Cebulka karmelizowana:

1 czerwona cebula

1 łyżka cukru

1 łyżeczka octu winnego

Domowe Bułeczki:

350g mąki

20g świeżych drożdży

250ml mleka najlepiej 3,2%

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

50g masła

1 rozmącone żółtko

ziarna sezamu do posypania

Dodatki: sałata pomidor cebula ser cheddar łagodny ketchup musztarda majonez

Sposób przygotowania:

 Hamburgery: Mięso wymieszaj ze zmieloną szalotką. Dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire oraz musztardą Dijon. Zagniataj przez chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Uformuj burgery. Burgery smaż na oleju przez jakieś 3-4 minuty z każdej strony.

Karmelizowana cebulka: Cebulę pokrój w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, posyp cukrem i smaż aż lekko zbrązowieje. Pod koniec dodaj odrobinę octu.

Domowe Bułeczki: Mąkę przesiewamy do miski i robimy dołek w celu dodania pokruszonych drożdży. Mleko podgrzewamy z masłem  i zalewamy mąkę z drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 15min. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy sól, cukier i zagniatamy ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 min. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki o średnicy 6-7 cm. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 min. A teraz najlepsza część, bo czeka Cię skomponowanie swojego własnego hamburgera. ENJOY THE FOOD

Naprawdę wypasiony hamburger Magdy Gessler

Naprawdę wypasiony Hamburger

Naprawdę wypasiony Hamburger

Bułeczki domowe

Bułeczki domowe

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More