Dania Główne, Przepisy

Dorsz w zielonym sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem według Magdy Gessler

Od razu wspomnę o pochodzeniu tego przepisu. Pochodzi on z książki autorstwa Magdy Gessler pt.: „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”.

A dokładnie ten przepis został zaproponowany dla pewnej restauracji w sezonie 5, odcinku 14.

Wcześniej przygotowywałam już z tej książki Mango lassi.

Całe danie przygotowałam ściśle wedle wskazówek z książki i podam również dokładny przepis z książki.

Dorsz w zielonym sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem według Magdy Gessler

Dorsz w zielonym sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem według Magdy Gessler

Porcji: 4

Ryba:

  • 1 kg filetu z dorsza ze skórą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • olej
  • sól

Sos:

  • 1 duży por
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, mielony biały pieprz

Salsa:

  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10- 15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni, aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, puree ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostro salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.

Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj zawiniątkiem o blat, aby cebula puściła sok. Odsącz go i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem.

SMACZNEGO

Marta M

Dorsz w zielonym sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem według Magdy Gessler

Dorsz w zielonym sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem według Magdy Gessler

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]