Dania Główne

Dziki ryż, roladki z kurczaka, dressing bazyliowy

A w tym daniu kryje się wiele smaków i kolorów. Pierwszy  raz przygotowałam ryż dziki i muszę przyznać, że smakował mi, ale za serce nie chwycił.  Aby polepszyć trochę jego smak, ugotowałam go wcześniej, a później podsmażyłam ryż z cebulką i czosnkiem.

Jeśli chodzi o roladki z kurczaka, to oczywiście możesz nadziać je czym tylko chcesz. Ja akurat miałam pod ręką paprykę i parmezan. A dressing? Przepis na dressing podebrałam Sałatce Uczta Cezara.

Zatem do dzieła 🙂

Dziki ryż, roladki z kurczaka, bazyliowy dressing

Dziki ryż, roladki z kurczaka, bazyliowy dressing


Porcji: 2

Składniki:

Ryż:

1 torebka ryżu dzikiego (użyłam Sonko)

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Roladki z kurczaka:

2 filety z kurczaka

1 mała czerwona papryka

2 łyżki tartego parmezanu

mąka do obtoczenia roladek

oliwa do smażenia

przyprawa do kurczaka

Bazyliowy dressing:

1 ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

2 łyżki tartego parmezanu

2 filetów anchois

3 łyżki jogurtu naturalnego fat free

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka musztardy angielskiej lub dijon

3 łyżki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj wcześniej, aby zdążył ostygnąć.

Nastaw piekarnik na 180? C.

Rozbij filety z kurczaka i przypraw dobrze mięso. Na środku każdego płata mięsa ułóż kawałeczki papryki i parmezan. Zwiń dokładnie w roladkę i obtocz obficie w mącę.Smaż na rozgrzanej patelni (oleju wlej tak na około 0,5 cm).

Smaż krótko z każdej strony na czerwony kolor. Następnie przełóż roladki do brytfanki nasmarowanej oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku około 20minut.

Dressing:

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy.

Na patelni, na oliwie podsmaż cebulkę i czosnek. Smaż kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i dodaj natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem. Smaż tylko kilka minut.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More