Śniadania FIT

Frittata z jarmużem na zielonych

Choć jarmuż nie należy do moich ulubionych warzyw, to w formie frittaty smakował wyśmienicie. Dodatkowo bardzo dobrze frittata smakuje z sałatką z zielonych liści przeróżnej sałaty.

Frittata z jarmużem na zielonych

Frittata z jarmużem na zielonych


Porcji: 4

Składniki:

5 liści jarmużu

6 jajek

4 łyżki mleka

1 ząbek czosnku

130g tartego sera, np. mozzarelli

20g tartego parmezanu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180° C. Jarmuż umyć, odkroić twarde łodyżki. Pokroić na mniejsze kawałki.

W miseczce roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilkę, dodać jarmuż . Podsmażać na małym ogniu około 6 minut, aż jarmuż zmięknie i zmniejszy objętość.

Na patelnię wlewamy masę jajeczną, dodajemy tarty ser. Smażymy około 3 minut na małym ogniu.

Całość wstawiamy do piekarnika  na około 15 minut.

Podawać na sałacie.

Frittata z jarmużem na zielonych

Frittata z jarmużem na zielonych

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More