Desery

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Napój przygotowany na potrzeby konkursu Terravity pt. czekoladowe wspomnienie. Wybrałam gorącą czekoladę, bo odwiedzając kilka razy do roku Zieloną Górę, zawsze odwiedzamy pijalnię czekolady. Zazwyczaj wybieram gęstą ciemną czekoladę. I podczas ostatnich odwiedzin była to czekolada z dodatkiem mandarynki.

czekolada

 

zBLOGowani.pl


Mój przepis to taka osobista fantazja na temat czekolady. Aby nie było nudno dodałam trochę soli morskiej i zrobiłam domową galaretkę ze świeżych malin i dżemu z czarnej porzeczki. Całość smakowała obłędnie 🙂

Do przygotowania czekolady użyłam między innymi czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową firmy Terravita.

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa


Porcji: 2

Składniki:

Czekolada:

100g ciemnej czekolady z nutą pomarańczy Terravita

20g mlecznej czekolady

2 łyżki miodu

1 szklanka pełnotłustego mleka

szczypta soli morskiej

Bita śmietana:

120ml śmietany kremówki

2 łyżki kakao

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli morskiej

Galaretka malinowa:

100g świeżych malin

80g dżemu z czarnej porzeczki

50ml wody

50g cukru

7 płatków żelatyny

Sposób przygotowania:

Czekolada:

Rozpuść czekoladę w misce trzymanej nad garnkiem z gotująca wodą. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy się rozpuści dodaj miód i mleko, wymieszaj dokładnie. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj mleka. Dodaj szczyptę soli. Możesz też zetrzeć skórkę pomarańczową. Przygotowaną czekoladę wylej do szklanek.

Bita śmietana:

Ubij śmietanę na sztywno i dodaj cukier puder i kakao. Wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Posyp solą.

Galaretka:

Maliny zalej wodą, dodaj cukier i dżem, zagotuj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Zagotowane maliny zmiksuj na gładki krem i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść żelatynę i wymieszaj ją z masą owocową. Zalej foremki i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy i soli morskiej oraz domowa galaretka malinowa

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More