Przekaski

Gougeres Goug?res- ptysie serowe-francuska przekąska

 Gougeres Goug?res- ptysie serowe-francuska przekąska

Gougeres, Goug?res to inaczej ptysie serowe. Jest to tradycyjna francuska przekąska podawana zwykle do wina. Oryginalnie ptysie serowe  powinny być zrobione z sera gruyere, i tak też właśnie Jonni to zrobił  🙂

Szczerze polecam ten przepis, bo jak Jonni coś gotuje, to zawsze jest pysznie.

Te wytrawne bułeczki serowe, można też łączyć z zupami lub różnymi dipami.

Gougeres

Gougeres


Składniki:

8 łyżek stołowych masła (w małych kostkach)

Niecała szklanka mleka

Sól i świeżo mielony biały pieprz

1 szklanka mąki

4 jajka (temp. pokojowa)

1,5 szklanki startego już sera gruyere

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 210stopni C. Podgrzać masło, mleko i pół szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Dodać do tej mieszanki całą mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się kula ciasta, a na dnie garnka pojawi się biała warstwa. Przełożyć do miski i odstawić na chwilę, aby ostygło. Do wyrobionego ciasta dodawaj po jednym jajku, ale zwróć uwagę, na to, aby każde jajko dobrze się połączyło z ciastem. Na koniec dodać starty ser i wymieszać. Na papierze do pieczenia ułóż łyżką uformowane kulki (w odstępach około 2 cm). Posmaruj kulki mlekiem i posyp serem. Piecz, dopóki kulki nie podwoją się, czyli około 20- 25 min. SMACZNEGO

 

Zobacz także pyszne chlebki Naan Z Cebulką

Chlebki Naan Z Cebulką

Chlebki Naan Z Cebulką


Koperty z pieczoną papryką

Koperty z pieczoną papryką i fetą

Koperty z pieczoną papryką i fetą


Libańskie pierożki

Pierożki libańskie

Pierożki libańskie


Chaczapuri

Chaczapuri

Chaczapuri

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More