Obiad FIT, Przekaski

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej

Tak naprawdę to danie zrobione z resztek. Dziwnie brzmi, ale wyszło naprawdę pysznie. Tak pysznie, że musiałam na drugi dzień znów to ugotować.

Pancetta to mój ulubiony rodzaj boczku, bo jest tak fajnie słony i bardzo cienki.

Kluseczki to tylko serek typu Philadelphia, mąka, posiekana pietruszka i szpinak.

A najlepsza część tego dania to puree z czerwonej kapusty.

Szczerze polecam wypróbować 🙂

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej


Składniki:

Kilka plastrów pancetty

1 marchewka

mus z kapusty:

pół główki czerwonej kapusty

1 ziemniak pokrojony w kostkę

1 szklanka bulionu

1 czerwona cebula

Kluseczki:

garść szpinaku

opakowanie serka philadelfia

garść świeżej poszatkowanej pietruszki

mąka

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta:

 Na patelni smażymy na oliwie cebulę, pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki również pokrojone w kostkę. Mieszamy i dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy i smażymy, aż zmięknie. Po czym dolewamy bulion i przyprawiamy. Jak wszystko ładnie zmięknie i smaki się połączą. Odstawiamy i blendujemy na gładką masę. Można dodać śmietankę. Jeśli wolisz gładszą wersję puree to przetrzyj masę przez sito.

Kluseczki:

Jeśli masz mrożony szpinak to odciśnij z niego wodę. A jeśli świeży to przesmaż go krótko na patelni z czosnkiem.

Serek mieszamy z mąką. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto się nie kleiło. Dodajemy pietruszkę i szpinak. Solimy. Wyrabiamy ciasto  i formujemy wałeczek po czym kroimy jak na kopytka.

Gotujemy w osolonej gotującej się wodzie około 5 minut po wypłynięciu.

Pancetta:

Pancette grillujemy na patelni grillowej.

Marchew:

Marchewkę gotujemy do miękkości i blendujemy na mus.

ENJOY THE FOOD

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej

Grillowana pancetta na puree z kapusty czerwonej

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More