Obiad FIT

Gulasz z czerwonej soczewicy

Brzmi dziwnie no i ta soczewica… Ale świetnie przyprawiona, aromatyczna, wszystko podane z pysznymi kawałkami fileta z kurczaka.

Gulasz z czerwonej soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy


Porcji:2

Składniki:

Gulasz

7 łyżek suchych nasion czerwonej soczewicy

120 g korzenia selera

1 mała czerwona cebula

2 ząbki czosnku

3 spore garście świeżego szpinaku

1 szklanka pomidorów krojonych z puszki

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

sól, pieprz

2 listki laurowe

 

Kurczak :

130g fileta z kurczaka, pokrojonego w mniejsze kawałki

0,5 łyżeczki kurkumy mielonej

1 łyżeczka bazylii suszonej

szczypta mielonej papryczki chilli

1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to podwójna porcja wody w stosunku do ziaren soczewicy. Dopraw solą.

Cebulę, selera pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj szpinak, liść laurowy. Duś około 7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś jeszcze około 5 minut. Dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę do sosu pomidorowego i jeszcze chwilę duś.

Kurczaka usmaż na oleju kokosowym w przyprawach. Podawaj na gulaszu.

Gulasz z czerwonej soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More