Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

A w spiżarni zostały mi cztery jabłka. Od razu pomyślałam: Jabłka w cieście naleśnikowym. Jak pomyślałam, tak zrobiłam.

Sam przepis na ciasto naleśnikowe również jest przepisem tradycyjnym i pochodzi z 1837r. I odnalazłam go na stronie Przepisy Tradycyjne.

Ale równie dobrze możesz użyć np. klasycznego przepisu. Wystarczy dodać 2 łyżki mąki więcej, bo ciasto powinno być gęściejsze niż na normalne naleśniki.

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

Porcji: około 35 małych placuszków

Ciasto naleśnikowe śmietankowe:

2 żółtka

250 ml śmietany 12%

60 g cukru

szczypta cynamony oraz gałki muszkatołowej

5 łyżek mąki (mąki użyłam trochę więcej, bo ciasto powinno być gęściejsze)

Żółtka wymieszaj ze śmietaną i dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Ponownie wymieszaj i odstaw.

Przygotowanie jabłek:

4 szt jabłek, użyłam odmiany szarej renety, bo jest kwaśna w samu

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

masło do smażenia

cukier, mielony cynamon do posypania gotowych placków

Jabłka obieramy, wydrążamy  gniazda nasienne i kroimy w grubsze plasterki. Umieszczamy jabłka w misce i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Mieszamy, aby każdy plaster jabłka był dokładnie obtoczony w cukrze oraz cynamonie. Odstawiamy na pół godziny.

Gotowe jabłka dodajemy do ciasta naleśnikowego i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy około 1 łyżeczki masła na patelni i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Przy podaniu obficie posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

Jabłka smażone w cieście według przepisu z 1910r.

Treść oryginalnego zapisu z książki z 1910r.

Jabłka smażone w cieście: Przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęste, jabłka obrać, pokrajać w plasterki, a odrzuciwszy pestki i łuskowinę, posypać je cukrem i cynamonem, a kto chce może skropić arakiem. Gdy tak nasiąkną, najmniej przez pół godziny, maczać każdy plasterek w cieście i smażyć w gorącym maśle lub smalcu. Wydając posypać suto cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More