Ciastka, Przepisy

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Ciasta, czy wypieki drożdżowe nie są moją domeną, czy moimi ulubionymi słodkościami, to miałam tym razem ochotę na bardzo cynamonowe bułeczki.

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Porcji: około 20 sztuk

Składniki na bułeczki:

550g mąki pszennej chlebowej

260ml mleka

100g cukru

szczypta soli

100g masła, roztopionego, ostudzonego

30g drożdży świeżych, lub możesz użyć drożdże suszone to wtedy około 15g (3 łyżeczki)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Cynamonowy farsz:

100g miękkiego  masła

100g brązowego cukru

2 łyżki mielonego cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, lub utrzyj mikserem na gładką masę.

Sposób przygotowania bułeczek:

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, ale jeśli używasz drożdży świeżych to musisz najpierw zrobić rozczyn (drożdże wymieszaj z jedną łyżką cukru, 50g mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. odstaw i poczekaj aż rozczyn wyrośnie, około 10 minut.) Dodaj resztę składników i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj  rozpuszczone masło. Możesz ciasto wyrabiać ręcznie, albo tak jak ja użyj miksera z końcówką haka. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Na koniec uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, i poczekaj, aż podwoi objętość. Jeśli zależy Ci na czasie, nastaw piekarnik na 50°C, i tam włóż miskę z uformowanym ciastem. Stanowczo skróci to czas wyrastania ciasta.

Ciasto rozwałkuj  na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując je mąką. Równomiernie posmaruj cynamonowym farszem.Zwiń jak naleśnika, tak, aby powstała rolada o długości około 40-50 cm. Pokrój ją w plastry o grubości około 2 cm.

Gotowe plastry ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości. 

Syrop do posmarowania bułeczek:

50ml wody

3 łyżki miodu/ syropu klonowego

Wodę z miodem/ syropem klonowym zagotuj i odstaw.

Po wyrośnięciu bułeczek, posmaruj je syropem i wstaw blaszki z bułeczkami do nagrzanego piekarnika na 220°C. Bułeczki powinny upiec się w czasie około 8 minut. Wyjmij blaszki i przenieś blaszkę na kartę. Zajadaj ciepłe, bo wtedy są najlepsze. 

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]