Boże Narodzenie, Wielkanoc

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy

Zbliża się Wielkanoc, i w moim rodzinnym domu zawsze na stole pojawia się strucla. Taka zwykła, drożdżowa, z masą serową strucla. Bez kombinacji i udziwnień. Jakoś tak mam, że we wszystkie święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc) zawsze mam ochotę na potrawy i dania tradycyjne, ale za to cały rok ciągle wymyślam coś nowego i trudno w moim domu „spotkać” tradycyjny polski obiad. Ale jak już wspomniałam Święta to szczególny dla mnie czas, dlatego musi być na stole Strucla z serem 🙂

Ten przepis to bardzo stara receptura, która podawana była z pokolenia na pokolenie, ale nie jest to też jakiś szczególny przepis. Bo, ciasto drożdżowe zazwyczaj  wszędzie jest takie samo. Strucla może być z serem, albo możesz wykorzystać również budyń, czy masę makową.

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy


Porcji: 2 strucle

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki samorosnącej, lub chlebowej (jeśli takiej nie posiadasz to: 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na każde 150g zwykłej mąki)

1/2 szklanki maślanki w pokojowej temperaturze

2 jajka

4 łyżki cukru białego

spora szczypta soli

60g masła, roztopionego

7g drożdży suchych lub 14g świeżych (ja używałam suszonych i świetnie się sprawdziły)

Masa serowa:

500g twarogu tłustego (ja użyłam już gotowego waniliowego  w wiaderku)

2 żółtka

1/2 szklanki cukru białego

1 łyżeczka mielonej wanilli

Kruszonka:

70g mąki pszennej

30g cukru, wymieszanego z mieloną wanilią

40g masła, roztopionego

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Zacznij od wymieszania mąki z drożdżami i dodaj pozostałe składniki. Ja wyrabiałam w mikserze ze specjalną końcówką do wyrobu ciasta drożdżowego. Tylko pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. W mikserze zajmie to naprawdę tylko kilka minut.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli chcesz przyśpieszyć czas wyrastania ciasta, to włóż je do nagrzanego piekarnika na 50°C, wyrośnie bardzo szybko.

Masa serowa:

Wszystkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie .

Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na dwie części i  lekko rozwałkuj na kształt prostokątów. Część masy serowej rozłóż wzdłuż szerszego boku i zwiń w roladę, a boki podwijamy pod spód.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Gotowe strucle układamy na blaszce w odstępach od siebie i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

Przed samym pieczeniem nacinamy strucle po środku wzdłuż, zostawiając po kilka centymetrów od końcówek strucli.

Smarujemy strucle rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Piekarnik nastawiamy na 190°C. Piecz około 30minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Kruszonka:

Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż do uzyskania kruszonki.

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy

Klasyczna strucla z serem według mojej Mamy

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More