Śniadania FIT

Klasyczne amerykańskie pancake

Sprawdzają się jako sobotnie śniadanie. Ja mam na weekend więcej czasu na przygotowanie czegoś innego na śniadanie niż kanapki. I często robię właśnie amerykańskie pancake z owocami. Czasami dodaje do nich jagody. A czasami owoce są obok na talerzu. Podstawą dobrych pancake jest maślanka i oczywiście syrop klonowy. Przy zakupie syropu klonowego zawsze sprawdzaj skład, bo często zamiast czystego syropu, jest to mieszanka cukru i syropu.

Klasyczne amerykańskie pancake

Klasyczne amerykańskie pancake


Porcji: jak na zdjęciu

Składniki:

1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka białego cukru

1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1/2 szklanki maślanki

1 jajko

1 łyżka stopionego masła

mielona wanilia

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej wymieszaj maślankę, wanilię i jajko. Dodaj schłodzone masło i znów wymieszaj. Powoli wlej składniki mokre do suchych i delikatnie wymieszaj. Nie za długo! Tylko do połączenia się wszystkich składników. (jeśli będziesz za długo mieszała, to Twoje pancake nie będą puszyste)

Smaż na maśle, na średnim ogniu.

SMACZNEGO 🙂

Klasyczne amerykańskie pancake

Klasyczne amerykańskie pancake

Klasyczne amerykańskie pancake Klasyczne amerykańskie pancake

Klasyczne amerykańskie pancake

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More