Dania Główne

Klasyczne włoskie meatballs’y

Kto nie lubi mielonych?! Chyba wszyscy je lubimy, co prawda każdy ma swoje ulubione przepisy i inne smaki.

Ja tym razem postawiłam na włoska klasykę.  W takiej formie, meatballsy bardzo lubią dzieci. Małe kuleczki zapiekane w piekarniku. Zachęcająco pachnące. Gotowe meatballsy możesz zjeść bez dodatków, z ziemniakami,  czy w sosie pomidorowym z makaronem.

Klasyczne włoskie meatballs'y

Klasyczne włoskie meatballs’y


Składniki:

400g mięsa mielonego wieprzowego (nie tłustego)

1/2 szklanki bułki tartej

1 jajko

1/2 szklanki mleka

3 ząbki czosnku

pół cebuli

garść natki pietruszki

1/3 szklanki tartego parmezanu

2 łyżki suszonego oregano

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W większej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i bułkę tartą. Odstaw na 10 minut, żeby bułka tarta nasiąknęła i spulchniała.

W drugiej misce wymieszaj mięso mielone z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieloną cebulą, oregano, tartym parmezanem, natką pietruszki, dobrze dopraw solą i pieprzem. Tak wymieszane mięso połącz z bułką tartą i dobrze wszystko wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 190°C. Blaszkę na której będziesz piekła meatballsy spryskaj olejem.

Z mięsa uformuj małe kuleczki i ustawiaj na blaszce. Piecz około 20- 25 minut.

ENJOY MY MEATBALLS 🙂

Klasyczne włoskie meatballs'y

Klasyczne włoskie meatballs’y

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More