Ciasta

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

To ostatnio mój ulubiony deser, bo całkowicie zaspokaja pragnienie na słodkie, wilgotne i pysznie pachnące ciasto czekoladowe. Wisienką na tym torcie jest delikatny krem kokosowy na bazie mleczka kokosowego i serka kremowego.

Jeśli chodzi o mleczko kokosowe to wybierz te, które ma wyoską zawartość kokosa. Moje miało powyżej 75%,  o większej zawartości nie udało mi się znaleźć. Przynajmniej na tamtą chwilę.

Osobiście nie lubię suchych ciast. Dlatego to ciasto czekoladowe tak bardzo przypadło mi do gustu. Wilgotne, mokre, pachnące kawą i czekoladą. A w dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie będziesz potrzebowała miksera, tylko dobrej rózgi i większej miski.

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

 

Porcji: 2 formy okrągłe ? 20cm, bez użycia miksera

Składniki:

2 szklanki brązowego cukru

1 i 3/4 mąki pszennej

3/4 szklanki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

2 jajka

1 szklanka maślanki

1 szklanka zaparzonej mielonej mocnej kawy

1/2 szklanki oleju kokosowego (może być olej roślinny)

3 łyżki masła kokosowego roztopionego (nie musi być)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Krem:

1 puszka mleczka kokosowego

4 łyżki cukru pudru

400g serka kremowego np. philadelphia

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180° C.  Dwie okrągłe formy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj papier masłem, po czym oprósz delikatnie mąką.

W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Po wymieszaniu dodaj do mieszanki jajka i maślankę. Znów wymieszaj. Dodaj 1 szklankę zaparzonej kawy (ostudzonej), olej kokosowy, masło kokosowe i ekstrakt z wanilii  i znów wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Podziel masę na dwie formy i piecz około 30minut. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem. Jeśli będzie suchy to ciasto jest gotowe. Mój piekarnik piecze w ekspresowym tempie, więc niektórzy mogą potrzebować więcej czasu. Po wyjęciu z piekarnika przełóż blaszki z ciastem na kratę w celu ostygnięcia.

Krem:

Mleczko kokosowe gotujemy z cukrem pudrem, aż do uzyskania konsystencji syropu. Miksujemy  (bądź używamy trzepaczki- rózgi) serek kremowy i dodajemy gorący krem. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Mikserem zajmie to kilkanaście sekund. Wstawiamy do lodówki (około 2h)- krem stężeje i lepiej będzie się rozsmarowywał.

Kremem przełóż ciasto- tak jak tort. Lub potnij je na kostkę i każdą z osobna udekoruj.

I zajadaj :)))

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

Kostka czekoladowa z kremem kokosowym

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More