Dania Główne

Kruche ciasto, ser, cebula, szczypiorek i pomidorki

To jedna z moich ulubionych tart. Za każdym razem inna, bo za każdym  razem dodaje różne rodzaje serów.

Ciasto kruche może być bazą zarówno tart wytrawnych, jak i słodkich np. mazurka.

Zawsze można zrobić większą porcję i  zamrozić, a w razie potrzeby mamy gotowe ciasto.

Kruche ciasto, ser, cebula, szczypiorek i pomidorki

Kruche ciasto, ser, cebula, szczypiorek i pomidorki


Porcji: 4

Składniki:

Ciasto kruche:

1/2 kg mąki

1 łyżeczka soli

1 żółtko

270g zimnego masła

woda, około 3 łyżek

Masło ścieramy na tarce, dodajemy żółtko, mąkę, sól, wodę i bardzo energicznie ucieramy ciasto. Gdy ulepimy już zwartą kule ze składników to cienko je rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy nagrzanym w 170° C piekarniku na jasno złoty kolor i wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy.

Farsz:

3 łyżki masła

5 plastrów bekonu/ dobrze wędzonej wędliny, pokrojonych w kostkę

4 średnie cebule, drobno posiekane

200ml śmietany 30%

200g sera żółtego np. cheddara, goudy, morskiego, mozzarelli (można pomieszać kilka gatunków)

1 jajko rozmącone

kilka pomidorków koktajlowych

garść posiekanego świeżego szczypiorku

Moc piekarnika zwiększamy do 220°C.

Na patelni rozgrzej masło  i dodaj bekon/ boczek/ wędlinę i smaż kilka minut, aż będzie chrupki. Dodaj cebulę i znów podsmażaj kilka minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodaj śmietankę, zamieszaj i odstaw z ognia, aby wszystko przestygło. Wmieszaj tarty ser i większość rozmąconego jajka. Wyłóż wszystko na podpieczony spód i posmaruj brzegi tarty resztą rozmąconego jajka. Ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz około 20minut. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.

Kruche ciasto, ser, cebula, szczypiorek i pomidorki

Kruche ciasto, ser, cebula, szczypiorek i pomidorki

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More