Dania Główne

Kurczak w maślance

Na tym krótkim wstępie przyznać muszę, że faktycznie potrawy z kurczaka goszczą u nas niezwykle często.

A to ze względu na łatwość w przygotowaniu i za sprawą niskiej zawartości tłuszczu oraz walorów smakowych. A i Wy domagacie się coraz to nowych odsłon  kurczakowych smaków.

Ostatnim hitem z kurczaka były:

Kurczakowe kule nadziewane puree groszkowym

czy 

Kurczak w cebuli 

a i koniecznie muszę wspomnieć o 

Kurczaku KFC

Kurczak w maślance

Porcji: 4

Składniki:

5 filety z kurczaka (zazwyczaj są dość grube, więc ja je kroję wzdłuż i wychodzą wtedy dwa cieńsze. Polecam przekroić, bo gdy się smaży na głębokim tłuszczu to czasami ciężko trafić z dosmażeniem)

1 łyżka soli

1 szklanka octu winnego

1 szklanka wody

1 szklanka maślanki

200 g mąki pszennej (do mąki należy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać mąkę)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od zamarynowania kurczaka.
  2. W większej misce mieszamy sól, ocet winny i wodę. Umieszczamy w marynacie kurczaka i odkładamy miskę najlepiej na kilka godzin do lodówki.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Najlepiej wlać oleju na mniej więcej 2 cm. Olej powinien być rozgrzany do 175 C. 
  4. Do jednej miseczki wlewamy maślankę a na talerz wsypujemy mąkę.
  5. Maczamy kurczaka w maślance  a potem szybko bardzo dokładnie obtaczamy go w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron i podajemy z ulubionymi dodatkami.
  6. Polecam do tego czerwoną kapustę.

Kurczak w maślance

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More