Dania Główne

Kurcze nadziane

Przepis z książki Magdy Gessler pt: „Kuchenne Rewolucje”. Przepis pochodzi z siódmego sezonu, 2 odcinka.

Nazwa dania w książce  to: Kurczak faszerowany marynowany w piwie.

Ja nazwałam go „nadziany”, bo faktycznie jest bardzo nadziany.

Choć nie przepadam za smakiem wątróbki, to tutaj smakuje naprawdę wybornie.

Kurcze nadziane

Kurcze nadziane


Porcji: 5

Składniki:

Marynata:

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

125ml piwa koźlak

2 łyżki musztardy

3 łyżki miodu

1 łyżeczka soli

Kurczak:

1 kurczak

250g kurzej wątróbki

150g wędzonego boczku

2 kromki pszennego chleba

1 cebula

50g wędzonych śliwek bez pestek

1 pęczek natki pietruszki

150- 200ml śmietany kremówki

sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Marynata:

Dzień przed planowanym podaniem, kurczaka umyj i osusz . Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj  składniki  marynaty i natrzyj nią kurczaka. Wstaw mięso do lodówki na całą noc.

Kurczak:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błonek i pokrój. Cebulę obierz i posiekaj, śliwki namocz. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę,  zrób z niego skwarki. Wyjmij je i ostudź. Na wytopionym  tłuszczu przesmaż cebulę, dodaj do niej wątróbkę. Odkrój skórkę z chleba, miąższ pokrusz i wymieszaj z wątróbką i cebulą. Całość przestudź i wymieszaj ze skwarkami, pietruszką i grubo posiekanymi śliwkami. Dolej tyle śmietany, aby farsz miał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka napełnij farszem. Piecz na złoty kolor przez 45- 50 minut na każdy kilogram mięsa, polewając sosem i pozostałą marynatą. Podawaj z piwem koźlak.

Kurcze nadziane

Kurcze nadziane

Kurcze nadziane

Kurcze nadziane

Kurcze nadziane

Kurcze nadziane

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More