Orientalnie

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym

Kolejny przepis na orientalne danie z makaronem. Ja zrobiłam z kurczakiem, ale możesz użyć również wołowiny, albo zrobić wersję wegetariańską.

To co fajnie przełamuje to danie to seler naciowy, dlatego warto go dać nawet trochę więcej.

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym


Porcji: 4

Składniki:

400g grubszego makaronu chińskiego, może być Chow mein

4 łyżki oleju z orzechów ziemnych

400g filetów z kurczaka

mąka (do panierowania mięsa)

2 ząbki czosnku

2 lub 3 łodyżki selera naciowego (polecam użyć te najjaśniejsze części- ze środka)

2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki

1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)

1 łyżeczka brązowego cukru

mała garść posiekanego szczypiorku

1 mała czerwona papryczka chilli

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i opłukać pod zimną wodą. Odsączony makaron wymieszać z olejem z orzeszków ziemnych.

Kurczaka pokrój na większe kawałki, przypraw solą i pieprzem i obtocz w mące.

Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Na rozgrzanym woku ( dodaj trochę oleju) krótko smaż poszatkowany czosnek, papryczkę chilli, po czym dodać marchew, paprykę i selera naciowego, smaż przez kilka minut.

Dodać cukier, sos sojowy, i smaż przez minutę. Na koniec dodać makaron i usmażonego kurczaka, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Dodatkowo możesz skropić jeszcze sosem sojowym.

ENJOY THE FOOD

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym

Makaron chiński z kurczakiem i selerem naciowym

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More