Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy

Makowy wieniec

To przepis dla tych, którzy nie mają serca do pieczenia strucli z makiem, babek z makiem czy innych bardziej pracochłonnych ciast z makiem. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, i doskonale sprawdzi się jako makowiec na ostatnią chwilę.

W smaku, bardzo makowy, wilgotny, aromatyczny. Odpowiednio słodki, no i oblany sporą ilością polewy czekoladowej.

Makowy wieniec

Makowy wieniec

Forma okrągła, jak na wieniec lub forma podłużna jak na keks

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jajka
  • 100 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 8 łyżek masy makowej
  • 5 łyżek maślanki/ mleka zsiadłego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek, zalanych wrzątkiem

W misie miksera ucieramy jajka na pusztą masę. Wlewamy masło, masę makową oraz maślankę.

W drugiej misie mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.

Wsypujemy ją stopniowo do masy makowej ciągle powoli ucierając. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz rodzynki. 

Wylewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku (170° C) przez około 50 minut. Po upieczeniu, przekładamy formę z ciastem w chłodniejsze miejsce i po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy ciasto polewą, lub posypujemy cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki przełóż do rondelka  i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia!

Dobrze jest polać ciasto polewą, gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, wtedy polewa lekko nasączy ciasto. I będzie pyszniejsze 🙂

Makowy wieniec

Makowy wieniec

Makowy wieniec

Makowy wieniec

Makowy wieniec

Makowy wieniec

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]