Ciastka

Miękkie ciasteczka bananowe

Jeśli masz dojrzałe banany, to ten przepis jest dla Ciebie. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo mięciutkie i pięknie pachną bananami.

Miękkie ciasteczka bananowe

Miękkie ciasteczka bananowe


Porcje: około 15 sztuk

Składniki:

1 szklanka cukru

2/3 szklanki masła (miękkiego)

3 średnie banany ( rozgniecione dobrze widelcem)

2 jajka (rozmącone)

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Mikserem utrzyj na gładką masę cukier i masło. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj banany. Delikatnie wmieszaj banany w masę. Dodaj mieszankę składników suchych do mokrych i delikatnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę odłóż do lodówki na jakieś 30minut.

Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj blaszki wyłóż je papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj masę. Zachowaj odstępy, bo ciastka urosną. Mi wychodziło około 6 na blaszkę.

Miękkie ciasteczka bananowe

Miękkie ciasteczka bananowe

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More