Boże Narodzenie, Ciastka, Przepisy

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Bardzo fajne pączusie, które możesz nadziać, czymkolwiek chcesz. Jeśli chcesz, żeby zagościły na Twoim wigilijnym stole, to doskonałym nadzieniem będą powidła śliwkowe i lukier pomarańczowy. Na inne okazje można nadziać pączusie kremem czekoladowym, budyniem lub marmoladą.

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Porcji: około 16- 18 pączków

Składniki i Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 jajko rozmącone, do posmarowania pączków

Ciasto polecam wyrabiać mikserem z końcówką haka. Zaoszczędzi to Twój czas i nie zmęczy Twoich rąk.

Z drożdży zrób rozczyn – wymieszaj ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. 

Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, przyprawę korzenną, sól i wymieszaj. Następnie dodaj rozczyn i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.

Ciągle mieszając dodawaj pojedynczo jajka. Teraz przełóż ciasto do misy miksera i nastaw mikser na średnio wolną prędkość. Ciasto należy wyrabiać kilka minut. Na koniec ma być gładkie.

Na tym etapie dodawaj do ciasta po kawałku masła i wciąż wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i  błyszczące.

Ciasto powinno również łatwo odchodzić od boków miski.

Należy przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zagnieć ręką w jedną kulę. Na stolnicy oprószonej mąką rozpłaszcz ciasto dłońmi lub wałkiem na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykrój kółka, na które nałóż po 1 łyżeczce powideł śliwkowych, zlep boki tak, jak jakbyś zlepiała pierogi i zbierz zlepione brzegi w jednym miejscu, tak, aby wyszła Ci kula- pączek.  Ulepioną w ten sposób kulkę włóż łączeniem do dołu do papilotki. Ułóż papilotki z pączusiami na blaszce i odstaw jeszcze na jakieś 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem.

Nastaw piekarnik na 180° C i piecz pączki około 15 minut. Do zarumienienia, lub wyciągnięcia suchego patyczka.

 

Wypełnienie:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Lukier:

  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z pomarańczy około 2 łyżek
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej 

Cukier puder i sok z pomarańczy umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za gęsta to dodaj więcej soku z pomarańczy. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodaj skórkę pomarańczową i polej lukrem jeszcze ciepłe pączusie.

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]