Tłusty Czwartek

Mini pączusie z whisky sosem

Kolejny prosty przepis, tym razem na mini pączusie. Jeśli nie masz ochoty na smażenie tradycyjnych pączków, polecam Ci ten przepis. Dopełnieniem pączusiów jest pyszny słodki sos na bazie whisky.

Mini pączusie z whisky sosem

Mini pączusie z whisky sosem


Porcji: około 30sztuk, w zależności od wielkości ciasta położonego na olej

Składniki:

1,5 szklanki mąki

3 jajka

350g serka waniliowego homogenizowanego, może być taki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

sos whisky:

100g ciemnego cukru najlepiej muscovado

100ml śmietany kremówki

50g masła

3 łyżki whisky, użyłam Jacka Danielsa Honey taki jak tu

Sposób wykonania:

Wymieszaj serek waniliowy z roztrzepanymi jajkami i dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wmieszaj również ekstrakt z wanilli.

W rondlu, lub na patelni o grubym dnie rozgrzej olej do temperatury 175° C.

Łyżką, małymi porcjami nakładaj ciasto na olej i smaż na złoty kolor. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyły się z tłuszczu. Najlepiej jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.

Sos whisky:

Podgrzej w rondelku wszystkie składniki sosu, od czasu do czasu mieszając. Zagotuj i gotuj przez dwie minuty, następnie schłodź i gotowe.

Mini pączusie z whisky sosem

Mini pączusie z whisky sosem

Mini pączusie z whisky sosem

Mini pączusie z whisky sosem

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More