Obiad FIT

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej

To potrawa, która powstała przypadkiem, a okazała się strzałem w dziesiątkę. Może posłużyć jako przystawka, jako dodatek do dania głównego, albo  jako lekka kolacja. Dressing powoduje, że kasza nabiera całkiem nowego wyrazu i smaku. Jest wyrazista w smaku i dzięki temu wspaniale można połączyć ją z rybą np. grillowaną. Jak na pierwszy raz wyszło mi trochę za dużo kaszy i odstawiłam ją do lodówki. Na drugi dzień wszystko podsmażyłam i dodałam jeszcze płatki czosnku i smakowała równie dobrze jak dnia poprzedniego, jeśli nie lepiej. Pozostawiona na noc przesiąknęła kwaśnym dressingiem i była świetnym dodatkiem właśnie do grillowanego łososia.

Aby dodać jej jeszcze bardziej zdrowego charakteru dodałam do niej przyprażone pestki słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

Zamiast kaszy możesz użyć np. kuskus lub kaszę jaglaną. Ja dodałam kaszę jęczmienną marki Risana, można przygotować ją już w 6 minut, co jest sporą zaletą tego produktu.

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej


Stopień trudności: bardzo łatwe

Porcje: 6

Czas przygotowania: 30min

Koszt: ok. 20zł

Składniki:

3 torebki kaszy jęczmiennej Risana/ Sonko w 6 minut

garść wymieszanych: słonecznika, pestki dyni, siemię lniane

1 czerwona cebula

25 czarnych oliwek

2 pomidory

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

dressing:

8 łyżek oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku- rozgnieciony

pęczek posiekanej natki pietruszki

sok z jednej cytryny

garść posiekanej  mięty

garść posiekanej bazylii

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy 3 torebki kaszy jęczmiennej ( użyłam kaszy jęczmiennej w 6minut firmyRisana/ Sonko). Jest sprawdzona i można ją szybko przygotować.

Pokrój papryki, pomidory, cebulę i oliwki w drobną kostkę. Na suchej patelni upraż nasionka. Dodaj wszystko do ugotowanej kaszy i wymieszaj w dużej misce.

Wszystkie składniki z dressingu wymieszaj i dodaj do kaszy. Delikatnie połącz wszystkie składniki.

Przypraw wedle uznania.

Sałatka jest gotowa do spożycia.

ENJOY THE FOOD

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej

Miska rozmaitości- kasza jęczmienna inaczej

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More