Dania Główne
Muszle z pieczoną dynią i borowikami
Do tego przepisu użyłam makaronu o kształcie dużych muszli, bo akurat takowy posiadałam.
Smażone na maśle świeże borowiki wydzielają niesamowity aromat, i dlatego to danie jest bardzo smaczne. Gęsty śmietanowy sosik jest dopełnieniem tego dania, a wisienką na torcie jest pieczona w czosnku dynia.
Co prawda zdjęcie nie oddaje ani smaku, ani atrakcyjności tej potrawy, bo zrobione jest na szybko i bez konkretnej aranżacji.

Muszle z pieczoną dynią i borowikami
Porcje: 3
Składniki:
300g pokrojonej w kostkę miąższu z dyni
4 średniej wielkości świeże borowiki
Makaron (możesz użyć penne, kokardki lub spaghetti)
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 szklanka bulionu z kurczaka
200ml śmietany
garść tartego parmezanu
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 190°C.
Pokrojoną w kostkę dynię dobrze solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku. Wrzucamy na blaszkę i dobrze skrapiamy oliwą. Pieczemy. aż lekko zbrązowieje.
Gotujemy makaron al dente.
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę, oraz pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone borowiki i dalej smażymy, aż zaczną pięknie wydzielać aromat. Zalewamy borowiki z cebulą bulionem i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy wedle smaku i dalej gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem, dodajemy tarty parmezan i posypujemy pieczoną dynią.
ENJOY THE FOOD

Muszle z pieczoną dynią i borowikami

Muszle z pieczoną dynią i borowikami
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)
zobacz inne moje przepisy z kategorii Dania Główne
POZNAJ MNIE
Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
LOREM IMSUM
SPIS KATEGORII
- bułki
- Testy
-
Przekaski
-
Przepisy
-
Zupy
-
Sałatki
-
Dania Główne
-
Desery
- Kolacja FIT
- Zupy FIT
-
Ciasta
-
Ciastka
- Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne
-
Domowy Zdrowy Fast Food
-
Orientalnie
- Kuchenny recykling
-
Tłusty Czwartek
-
Boże Narodzenie
- FIT SŁODKOŚCI
-
Wielkanoc
-
Śniadania FIT
- II Śniadania FIT
- Obiad FIT
- Podwieczorek FIT