Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Jak już wiecie uwielbiam naleśniki, ale nigdy jeszcze nie robiłam naleśników francuskich. Do teraz!!!

I ponownie poratowała mnie przepisem Lena z Przepisów Tradycyjnych.  Jest to już mój czwarty przepis tradycyjny. I raczej nie będę nudna, jeśli powiem, że były obłędne.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.


Porcji: 6 małych naleśników

Składniki:

pół łyżki masła klarowanego

3 żółtka

250ml mleka

1 szklanka mąki

do smażenia: słonina/ użyłam masła kokosowego

2 łyżki cukru

skórka z cytryny, otarta z dwóch cytryn

sok z cytryny, wyciśnięty z 1 cytryny

Masło utrzyj z żółtkami. Dodaj mleko, mąkę i ubijaj masę naleśnikową jeszcze przez pół godziny (masa powinna być tylko trochę gęściejsza niż na normalne naleśniki). Tak ubitą masę odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzej patelnie i posmaruj ją skórką słoniny lub posmaruj masłem kokosowym. Smaż tak samo jak normalne naleśniki, tzn. do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Usmażony naleśnik złóż jak chusteczkę posyp cukrem i obsyp skórką cytrynową i jeszcze raz na chwilę połóż naleśnik na patelnie. Dosłownie podsmażaj po kilka sekund z każdej strony. Podając naleśnikowe chusteczki posyp je ponownie cukrem i skrop sokiem z cytryny.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.


Treść oryginalnego przepisu:

Naleśniki francuskie: Łyżkę masła sklarowanego utrzeć z sześcioma żółtkami, rozprowadzić pół litrem mleka i wsypawszy tyle mąki, aby ciasto było lejące, lecz trochę gęściejsze jak na zwykłe naleśniki, ubijać mocno przez pół godziny, a potem pozostawić w cieple na 2 godziny. Przed smażeniem patelnię mocno rozgrzać, smarować skórką ze słoniny i nalewając po trochę ciasta, smażyć tak samo jak zwykłe naleśniki. Gdy wszystkie gotowe, złożyć je w chusteczki  i nie przysmażając wcale, posypać cukrem i skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More