Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne
Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.
Jak już wiecie uwielbiam naleśniki, ale nigdy jeszcze nie robiłam naleśników francuskich. Do teraz!!!
I ponownie poratowała mnie przepisem Lena z Przepisów Tradycyjnych. Jest to już mój czwarty przepis tradycyjny. I raczej nie będę nudna, jeśli powiem, że były obłędne.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.
Porcji: 6 małych naleśników
Składniki:
pół łyżki masła klarowanego
3 żółtka
250ml mleka
1 szklanka mąki
do smażenia: słonina/ użyłam masła kokosowego
2 łyżki cukru
skórka z cytryny, otarta z dwóch cytryn
sok z cytryny, wyciśnięty z 1 cytryny
Masło utrzyj z żółtkami. Dodaj mleko, mąkę i ubijaj masę naleśnikową jeszcze przez pół godziny (masa powinna być tylko trochę gęściejsza niż na normalne naleśniki). Tak ubitą masę odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzej patelnie i posmaruj ją skórką słoniny lub posmaruj masłem kokosowym. Smaż tak samo jak normalne naleśniki, tzn. do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Usmażony naleśnik złóż jak chusteczkę posyp cukrem i obsyp skórką cytrynową i jeszcze raz na chwilę połóż naleśnik na patelnie. Dosłownie podsmażaj po kilka sekund z każdej strony. Podając naleśnikowe chusteczki posyp je ponownie cukrem i skrop sokiem z cytryny.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.
Treść oryginalnego przepisu:
Naleśniki francuskie: Łyżkę masła sklarowanego utrzeć z sześcioma żółtkami, rozprowadzić pół litrem mleka i wsypawszy tyle mąki, aby ciasto było lejące, lecz trochę gęściejsze jak na zwykłe naleśniki, ubijać mocno przez pół godziny, a potem pozostawić w cieple na 2 godziny. Przed smażeniem patelnię mocno rozgrzać, smarować skórką ze słoniny i nalewając po trochę ciasta, smażyć tak samo jak zwykłe naleśniki. Gdy wszystkie gotowe, złożyć je w chusteczki i nie przysmażając wcale, posypać cukrem i skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.

Naleśniki francuskie według przepisu z 1910r.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)
zobacz inne moje przepisy z kategorii Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne
POZNAJ MNIE
Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
LOREM IMSUM
SPIS KATEGORII
- bułki
- Testy
-
Przekaski
-
Przepisy
-
Zupy
-
Sałatki
-
Dania Główne
-
Desery
- Kolacja FIT
- Zupy FIT
-
Ciasta
-
Ciastka
- Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne
-
Domowy Zdrowy Fast Food
-
Orientalnie
- Kuchenny recykling
-
Tłusty Czwartek
-
Boże Narodzenie
- FIT SŁODKOŚCI
-
Wielkanoc
-
Śniadania FIT
- II Śniadania FIT
- Obiad FIT
- Podwieczorek FIT