Dania Główne

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze


 

Pampuchy Parowańce Bułki na parze, to różne nazwy tej samej potrawy. Ja ją pamiętam z dzieciństwa i dlatego postanowiłam ją odtworzyć. Mama robiła zawsze bez farszu, ale z sosem truskawkowym, a moja wersja to parowańce z dżemem z czarnej porzeczki polane śmietaną i posypane cukrem.

Do uparowania pampuchów użyłam dużego garnka z gotującą wodą, z naciągniętą gazą obwiązaną gumką. Pampuchy przykrywamy miską np. metalową, ja użyłam plastikowej, bo innej nie miałam. Za jednym razem możemy uparować cztery pampuchy.

 

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy gotowe do uparowania

Pampuchy gotowe do uparowania

Położone na parze

Położone na parze

Parują się pod miską

Parują się pod miską


 Składniki:

350g mąki pszennej

50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych, wtedy 7g)

2 jajka

1/2 szkl mleka

1/3 szkl wody

30 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

 Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut). Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto. Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i  pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki. Spożywamy gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. ENJOY THE FOOD

 

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze


 Zobacz także moją wersję na pierogi z truskawkami

Pierogi z Truskawkami

Pierogi z Truskawkami


 Pierożki libańskie

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More