Podwieczorek FIT, Przekaski

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Nowy rok się zaczął i nadeszła pora na jakieś postanowienia. Jednym z nich jest wprowadzenia do naszego jadłospisu więcej zdrowej i bogatej w błonnik żywności. 

Po ostatniej wizycie na targu przytaszczyłam do domu dwie wielkie siaty z żółtą, zieloną i czerwoną papryką.  Większość papryk została zużyta na zupę gulaszową, ale ciągle chodziła mi po głowie jedna myśl: pasta z pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem. Najlepszym dodatkiem do takiej pasty okazało się pieczywo lekkie od Sonko. Intensywny smak pasty paprykowej wspaniale łączył się delikatnym i chrupkim pieczywem. 

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko


Stopień trudności: łatwe

Czas Przygotowania: 30min

Czas Pieczenia: 60min

Porcji: 4-5 osób

Składniki:

1 opakowanie pieczywa chrupkiego lekkiego Sonko

5 papryk

garść ziaren słonecznika

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 200° C i do nagrzanego już piekarnika wstawiamy skropione papryki. Pieczemy okoł 1 godziny. Po upieczeniu wkładamy papryki do woreczka foliowego na jakieś 10minut , co znacznie ułatwi nam potem ich obieranie. 

Obrane ze skórki papryki, bez gniazd nasiennych umieszczamy w malakserze lub miseczce do blendowania. Dodajemy 1 ząbek czosnku, oliwę z oliwek i miksujemy na gładką masę. 

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i dodajemy do naszej pasty paprykowej. 

Koniecznie dopraw pastę solą i pieprzem, aby nabrała smaku.

Jeśli masz ochotę zrobić więcej pasty, to śmiało możesz ją potem zamrozić.

Pasta paprykowa jak już wspomniałam świetnie komponuje się z pieczywem chrupkim. Jeśli zależy Ci na wersji fit to wybierz pieczywo z jak największą zawartością błonnika.

Właściwości pieczywa lekkiego Sonko:

1. Wysoka zawartość błonnika

2. Z inuliną (błonnik rozpuszczalny)

3. 23% mąki orkiszowej

4. 5% otrębów owsianych

5. 52% fosforu

6. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry

 ENJOY THE FOOD

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More