Dania Główne, Orientalnie

Perskie curry z kurczakiem

60minut

Nigdy nie zastanawiałam się nad kuchnią perską, dopóki nie poznałam naszych znajomych z Iranu.

Co prawda mieszkają oni w UK od urodzenia, to jednak ich pochodzenie zainspirowało mnie do poszperania w tamtych rejonach. Na pierwszy ogień wybrałam właśnie curry z kurczakiem.

Choć robiłam curry  już wiele razy, bo i 

żółte curry tajskie

albo kurczak curry z fasolką szparagową

oraz curry czerwone 

Wszystkie bardzo pyszne, ale to ma w sobie coś innego. Jest lekko słodkawe a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak całej potrawy. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała.

Perskie curry z kurczakiem

Porcji: 3

Składniki:

 2 łyżki oleju kokosowego/masła

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 żółta papryka, pokrojona w kostkę

1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę

1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżki mielonych migdałów

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka soli

szczypta mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

skórki z limonki

500 ml bulionu z kurczaka (użyłam bulion z kurczaka, z knorra, w żelu)

2 łyżki miodu

1/4 szklanki syropu z owocu granatu (nie miałam gotowego syropu, więc z ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut)

1 owoc granatu, do posypania dania

1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania

świeża pietruszka do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania syropu z granatu.  ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
  2. Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  4. Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę. 
  5. Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej. ) Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
  6. Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
  7. Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem. Tak jak na zdjęciu.

 

Perskie curry z kurczakiem

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More