Kuchenny recykling, Przekaski, Przepisy

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Robiłam już zupę z kapusty, bigos, gołąbki, kapustę zasmażaną czy modrą ale jeszcze nigdy nie piekłam kapusty. Spróbowałam. Wyszła smaczna, lekko twardawa, bardzo aromatyczna, no i ten sos… komponował się wyśmienicie.

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym


Porcji: 4

Składniki:

1 średnia włoska kapusta

1/2 szklanki oliwy

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól, pieprz

Kapustę kroimy w grube plastry i smarujemy je mieszanką oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Z obu stron.

Pieczemy na blaszce, około 15minut, w 200°C.

Sos cebulowo- musztardowy

3 łyżki masła

1 łyżka musztardy dijon

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

3 łyżki cebuli, przeciśniętej przez praskę

1/3 szklanki śmietany kremówki

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy resztę składników. Zagotowujemy, mieszamy i polewamy upieczoną kapustę.

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]