Dania Główne

Pieczony camembert z miodem i orzechami

A to danie przygotował mój Adaś. Skorzystał z książki Beaty Śniechowskiej pt: Smaki marzeń.

Przepis bardzo prosty a ser ciekawy w smaku. Polecam kupić camemberta dobrej jakości, bo to kluczowy składnik tego dania.

Pieczony camembert z miodem i orzechami

Pieczony camembert z miodem i orzechami


Porcji: 4-6

Składniki:

2 łyżki orzechów laskowych (bez łupinek)

4 łyżki oleju

4 krążki sera camembert po 100g (my mieliśmy dwa krążki po 200g)

7 łyżek miodu

sok z 1/2 pomarańczy

4 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki migdałów bez łupinek

1 duża bagietka

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej. Środek folii smarujemy małą ilością oleju, kładziemy na każdym arkuszu krążek sera i zawijamy niezbyt szczelnie. Serki pieczemy w piekarniku  w temperaturze 160° C około 15-20minut.

W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Następnie na suchą patelnię kładziemy orzechy laskowe i włoskie oraz migdały, prażymy 3 minuty i dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 5-6 minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzyku, polewamy orzechami i miodem i od razu podajemy z chrupiącą bagietką.

Pieczony camembert z miodem i orzechami

Pieczony camembert z miodem i orzechami

Pieczony camembert z miodem i orzechami

Pieczony camembert z miodem i orzechami

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More