Ciasta

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

Mam słabość do deserów i ciast z czekolady. Więc tym razem przygotowałam ciasto czekoladowe, ale bez dodatku jajek.

Przełożone babcinym dżemem z czarnej porzeczki. Polane grubą warstwą czekolady. W smaku bardzo przypomina kupne pierniczki z marmoladą- stąd ta nazwa.

Z każdym kęsem przypominał mi się ich smak.

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek


Forma: ? 20cm

Składniki:

300g mąki pszennej

5 łyżek kakao

250g cukru (użyłam caster sugar)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

ekstrakt z wanilli

5 łyżek oleju (użyłam oleju kokosowego)

250ml wody

szczypta soli

Ulubiony dżem lub konfitura

Polewa:

120g czekolady do pieczenia

100ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 170° C.

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy ocet, ekstrakt z wanilli, olej i wodę i mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut, lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dzielimy je dwa blaty i przekładamy dżemem.

Polewa:

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż powstanie czekoladowa masa. Odstawiamy na 15 minut a następnie polewamy obficie ciasto.

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More