Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy
Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”
Jak podaje auto książki Lemnis Maria, Vitry Henryk, to, jest to najlepszy przepis na piernik staropolski. Rozpływający się w ustach, bogaty smak i przepiękny aromat.
Niestety ja jeszcze nie wiem jak smakuje, ale tuż przed świętami będę wiedziała. Na tą chwilę, piernik dojrzewa w spiżarni.
Ale podam przepis w całości, aby każdy mógł sobie zaplanować prace nad piernikiem i sporządzić listę zakupów.
Póki co, to posiadam zdjęcie jedynie masy piernikowej, która leżakuje w spiżarni, ale z czasem wzbogacę wpis o resztę zdjęć.

Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”
Z podanej ilości składników powinno wyjść 2 płaty piernika, także jeśli ktoś uwielbia pierniki, najlepiej podwoić tą porcję.
Ja zagniotłam swój piernik około 2 tygodni temu, czyli będzie leżakował około 5 tygodni przed pieczeniem.
Ale zagnieciony nawet teraz, będzie równie doskonały.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml naturalnego miodu
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody (rozpuść w mleku)
- 60 ml mleka
- szczypta soli
- 1 torebka przyprawy korzennej 40 g
Sposób przygotowania:
Zacznij od podgrzania miodu, cukru i masła. Doprowadź mieszankę do wrzenia, wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Odstaw z ognia.
Do ostudzonej mieszanki miodowej dodaj mąkę pszenną, sodę z mlekiem, jajka, szczyptę soli oraz przyprawę piernikową. Ciasto dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Przełóż do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Ja przełożyłam masę do szklanej misy i przykryłam ściereczką. Już po kilku dniach zauważyłam, że masa wyraźnie stężała, i jest to zupełnie naturalne.
Jak piec?
Nastaw piekarnik na 170°C.
Ciasto podziel na 2 równe części, i przygotuj dwie blaszki o wymiarach około 40 cm x 25 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia.
Jeśli masz mniejsze blaszki, to podziel ciasto na 3 części.
Każdą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Piecz około 20 minut. Piernik ma to do siebie, że mocno wyrasta, więc spodziewaj się, że prawie podwoi swoją objętość.
Wyjmij z piekarnika i odstaw w celu wystygnięcia.
Przełożenie masą
Tutaj mamy sporo do wyporu, bo możesz piernik przełożyć ciepłymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, czy polać całość czekoladą.
Ja z pewnością wybiorę powidła śliwkowe.
I tak, po wystudzeniu blatów podgrzej lekko powidła śliwkowe. Jeśli lubisz dużo powideł, to zużyjesz około 700 g powideł. Po przełożeniu przykryj piernik papierem i postaraj się równomiernie go obciążyć. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do skruszenia na jakieś 4-5 dni.
Polewa:
100 g czekolady deserowej
40 g masła
W małym rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i polewamy nią piernik.
Jak zapewne wiecie, piernik bardzo długo zachowuje świeżość, i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej.
Wystarczy tylko przechowywać go owiniętego w papier do pieczenia lub ściereczkę.
Ja jadłam ten piernik jeszcze na początku stycznia i był przepyszny. Mięciutki, rozpływający się w ustach.

Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”

Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”

Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”

Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”

Piernik staropolski “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)
zobacz inne moje przepisy z kategorii Boże Narodzenie
POZNAJ MNIE
LOREM IMSUM
SPIS KATEGORII
- bułki
- Testy
-
Przekaski
-
Przepisy
-
Zupy
-
Sałatki
-
Dania Główne
-
Desery
- Kolacja FIT
- Zupy FIT
-
Ciasta
-
Ciastka
- Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne
-
Domowy Zdrowy Fast Food
-
Orientalnie
- Kuchenny recykling
-
Tłusty Czwartek
-
Boże Narodzenie
- FIT SŁODKOŚCI
-
Wielkanoc
-
Śniadania FIT
- II Śniadania FIT
- Obiad FIT
- Podwieczorek FIT