Boże Narodzenie

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową

Przyznaje się na wstępie, że przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. Wpadł mi w oko, bo zawiera wszystkie moje ulubione smaki świąteczne. Jest piernik, jest marcepan, jest śliwka.

Pracy niewiele, a na pewno w smaku tysiąc razy lepszy od takiego.

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową


Forma kwadratowa: 18cm x 18cm

Piernik: (składniki w temp pokojowej)

1 jajko

1/2 szklanki drobnego cukru

1/2 szklanki miodu

60g masła, roztopionego i przestudzonego

1,5 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka sody

1/2 szklanki kefiru lub maślanki

szczypta soli

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 170°C.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól przesiej i odłóż.

Mikserem ubij 1 jajko i cukier. Masa powinna potroić objętość. Wlej małym strumieniem miód, ale nie zaprzestawaj ubijania. Teraz wlej przestudzone masło. Dalej ubijaj przez około minutę. Następnie dodaj składniki suche, maślankę i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną.

Masę wylej na przygotowaną uprzednio blaszkę i piecz około 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu piernika, podziel go na dwa płaty.

Masa marcepanowo- śliwkowa:

150g śliwek kalifornijskich

2 łyżki np. rumu ( ja dałam jacka danielsa miodowego) lub soku jabłkowego

100g masy marcepanowej ( jeśli nie masz możliwości kupić to możesz użyć takiej, ale dobrze pokruszonej)

50g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.

Powidła śliwkowe do posmarowania płatów piernikowych.

Wierzch:

kilka śliwek kalifornijskich

70ml śmietany kremówki

70g czekolady gorzkiej w kawałkach

Sposób przygotowania:

Zagotuj śmietankę i zdejmij z palnika. Wlej ją do miski i dodaj połamaną czekoladę. Wszystko wymieszaj, aż uzyskasz gładką czekoladową masę.

Złożenie ciasta:

Dwa płaty piernika od strony przecięcia, posmaruj cienką warstwą powideł śliwkowych.

Na jednym  z płatów, posmarowanym powidłami delikatnie rozsmarowujemy masę marcepanowo- śliwkową, przykrywamy to kolejnym płatem (powidłami do masy), układamy śliwki i polewamy masą czekoladową. Wkładamy do lodówki.

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową

Piernik z masą marcepanowo- śliwkową

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More