Boże Narodzenie, Dania Główne

Pierogi bardzo grzybowe

No i stało się. Udało się. Podjęłam wyzwanie zrobienia tak pysznych pierogów jak u Babci Zosi. A teraz podzielę się z Wami tą wiedzą. W każdym domu pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje się inaczej. Ale mi jednak najbardziej smakują te od Babci Zosi. Sekretem są proporcje kapusty do pierogów. Należy dodać 70% grzybów, a reszta to cebulka i kapusta kiszona. Pierogi są niezwykle delikatne i rozpływają się w ustach. Do pierogów przygotowałam również sos grzybowy, który powstał na bazie wody z odsączonych grzybów. Cały aromat z suszonych grzybów znalazł się w sosie.

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe


Stopień trudności: średni

Porcje: ok. 70szt

Czas Przygotowania: ok. 150min

Stopień smakowitości :))) : mega smakowite

Składniki:

Farsz:

300g suszonych grzybów

2 średnie cebule, drobno pokrojone

duża garść kiszonej kapusty

kilka ziaren ziela angielskiego

dwa liście laurowe,

spora szczypta kminku

Ciasto na pierogi:

700g mąki

ok 1 szklanki gorącej wody

2 łyżki miękkiego masła

1 rozmącone jajko

szczypta soli

Sos grzybowy:

woda z grzybów

kostka bulionowa

200ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Farsz:

Zalewamy grzyby gorącą wodą i odstawiamy na godzinkę.

Kapustę gotujemy do miękkości z kminkiem, zielem angielskim, liściem laurowym (ok. 1 h). Po ugotowaniu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.

Grzyby też gotujemy ok 1 godziny. Następnie mieszamy grzyby z kapustą i mielimy na drobno.

Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulę i dodajemy nasz farsz. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem wedle naszego smaku. Parę minut jeszcze podsmażamy i odstawiamy.

 Ciasto na pierogi:

Mąkę zalewamy gorącą wodą i dodajemy ciepłe masło. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde to podlej wodą, jeśli za rzadkie dodaj mąkę. Na koniec zagniatania dodaj rozmącone jajko i wszystko dobrze połącz. Odstaw na jakieś 20minut i przykryj ściereczką.

Rozwałkowujemy ciasto na placki (grubość zależy od Ciebie), ja lubię dość grube ciasto w pierogach. Wykrawamy koła i nadziewamy.

Gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Ja do wody dodaję również ok 2 łyżek oleju bądż oliwy, to pierogi mi się po wyjęciu nie sklejają.

Sos:

Gotujemy wodę z grzybów i dodajemy kostkę bulionową, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy śmietankę i tak jeszcze trochę gotujemy, do uzyskania pożądanej gęstości.

Mam nadzieję, że komuś zasmakują równie dobrze jak mi :)))

ENJOY THE FOOD

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe

[slideshow_deploy id=’924′]

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More